Финансовите проблеми на най-популярния български клуб са една от най-дискутираните обществени теми напоследък и това, което прави впечатление е , че независимо от всичко казано досега, всъщност няма яснота дори по една основна точка – има ли изобщо реалистичен сценарий за оцеляване. След една трагикомична сага с джиросване на акции, „Левски“ осъмна с ново ръководство, в което са вложени надеждите на феновете, но към днешна дата по нищо не личи то да има ясна визия по въпроса с реанимацията на клуба.

Очевидно е, че при 23 милиона лева задължения /по данни от Сираков, цитирани в медиите/ един заем от 200 000, който се коментира надълго и нашироко, е капка в морето и случаят нямаше да е интересен, ако не се бе развил нелепо, като в крайна сметка се оказа, че прозрачността дойде последна и то насила.

Не е въпросът дали Тити Папазов е взел от някого пари, които да заеме на „Левски“, за да го спаси в критичен момент. Даже е похвално, че прави усилия да помага. Въпросът е, че можеше веднага да разясни всичко прозрачно. И изпреварващо. Така щяха да се смекчат подозренията в случай на загуба от „Царско село“ /от чийто бос Стойне Манолов идват парите за заема/, която вече е факт с всички произтичащи от това подозрения. Тити е имал своите съобпажения да не го направи, но сега много хора се питат защо, това го вкара в обяснителен режим и в крайна сметка донесе поредния скандал, от който „Левски“ не се нуждае.

Грешното решение породи поредния епизод, който нагнетява напрежение и подхранва съмнения дали и новото ръководство на клуба има капацитета да направи промени и да тръгне по по-продуктивен път от предишните. Както и дали изобщо има такъв път.

Откакто синята легенда Сираков стана главен акционер, а Папазов – втори в списъка, не сме чули много конкретика по плана за оцеляване, а отговорът на най-важния въпрос – може ли изобщо „Левски“ да бъда спасен – продължава да витае неизказан.

Няма ли да е добре управниците на клуба да излязат с някакъв що-годи структуриран план, особено ако и в бъдеще ще разчитат на привържениците на клуба, и да отчитат относително редовно какво се реализира по него и какво се проваля?

Естествено не всичко може да се предвиди, например ще има ли успешни разговори със спонсори, но не е лошо да се знае има ли въобще светлина в тунела, ако някой не реши да налее едни пари в клуба. Ако не – това да се каже направо. Ако ще има нов „бащица“ – да бъде казано на феновете „право, куме, в очи“. Например: спасява ни Пеевски или фалираме – какво избирате? Ако има някакъв перспективен бизнес модел – той също трябва да бъде рекламиран.

Ако няма изход, е време това да се знае без увъртания.

Сега единственото, което стана ясно, е че футболистите са получили пари и още няма да откажат да излязат на терена, както, според думи на Папазов, се е случвало преди години, когато той отново се е намесил със спасително финансиране.

„Левски“ е клуб, който не заслужава нищо от това, което му се случва, а верните му фенове вече изтърпяха твърде много. Сегашното ръководство, на което все още се възлагат големи надежди, им дължи за начало истината.

Може ли да се излезе от все по-стръмната спирала на отбиване на проблеми ден за ден? Има ли светлина в мрачния тунел, в който синият клуб се е засилил?

Защото всички левскари, пък и не само те, стискат палци това ръководство на клуба да се окаже по-компетентно от предишните. А реалистичната оценка на ситуацията е признак за компетентност.

предишна статия„Ал Джазира“: Турция заговори за война след споразумението Египет – Гърция
следваща статияЗа един – душевни болки, но за друг – приятен и успешен ден