Начало Водещи Илън Мъск потвърди, че „Тесла” отваря завод в Китай

Илън Мъск потвърди, че „Тесла” отваря завод в Китай

1318
Тесла

Основателят на „Тесла“ Илън Мъск потвърди новината, че компанията му е постигнала споразумение с китайските власти за изграждането на завод за производство на електромобили в Шанхай.

„Китайският завод смята да започне производство след около три години и ще обслужва китайския пазар и може би някои други страни от региона. Намерението е да се произвежда Model 3“, заяви Мъск.

„Ще произвеждаме също така Model S и Model X, но идеята е да произвеждаме главно Model 3 за местния пазар и това е единственият начин да направим тази кола достъпна в Китай“, добави той.

Илън Мъск
на снимката: основателят на „Тесла“ Илън Мъск

Медиите в САЩ съобщиха, че „Тесла“ е получила право от властите в Шанхай да се настани в зоната за свободна търговия в града, но нейното производство ще бъде облагано в вносно мито от 25%.

Компанията не е коментирала този въпрос.

Китай се стреми да наложи на своя пазар електромобилите. Наскоро Пекин потвърди, че ще наложи от 2019 г. на автомобилните конструктори квоти за продажби на „чисти коли“. Междувременно чужди автомобилни компании създават свои филиали – смесени дружества с китайски производители, за да засилят своето производство.