Начало Водещи Илиян Василев за ДЕБАТИ: За ГЕРБ не е изгодно да се правят...

Илиян Василев за ДЕБАТИ: За ГЕРБ не е изгодно да се правят на революционери и да поемат властта еднолично

174
Илиян Василев
На снимката: Илиян Василев

Илиян Василев е магистър по международни отношения от Университета за национално и световно стопанство. През 1981–1990 г. по времето на комунистическия режим е сътрудник в Международния отдел на БЗНС. След 1990 година е резидент-мениджър, консултант по международно строителство и развитие във фирма „Дж. Джоунс и Ко“ и представител на фирмата в България, а през 1994–1997 г. е изпълнителен директор на ДОО „Хоум сервиз“; изпълнителен директор и вицепрезидент на Българската международна стопанска асоциация.

– Г-н Василев, според Вас ще ли има ротация? Виждаме в последно време изостряне в отношенията между партньорите.

– Според мен ротация ще има. Това е позициониране на Бойко Борисов, защото смисълът на неговата партия е в това тя да бъде във властта и то да бъде видимо във властта, защото през последните 15 години тя е била във властта.

И това е смисълът на офертата, която ръководството има към своите членове – че ако сме заедно, ще намерите проекция на своите лични или колективни планове през местна власт, държавни дружества, централна власт…

И тъй като, в случая обаче, Вие виждате колко трудно се разделят дори с малкото власт. До този момент не може да се каже примерно, че ПП-ДБ имат контрол в енергетиката.

В нито едно от големите дружества няма назначено нещо друго, освен хора, които са на ГЕРБ. Една от видните им фигури стана шеф на АЕЦ „Козлодуй“ -това е най-доходоносното предприятие.

„Булгартрансгаз“ също е човек, назначен по времето на ГЕРБ. Всичко, което става в „Булгаргаз“, става със знанието и с одобрението на ГЕРБ.

Тук има една по-голяма драма. Мъката, с която се разделя с власт ГЕРБ, трябва да инкасира минусите срещу онова, което ще загуби, ако позволи правителството да падне и [Румен] Радев да дойде отново със служебните си правителства на власт.

Алтернатива е евентуално формирането на друго правителство, в рамките на този кабинет, след като бъде свалено това правителство. Преформатирано правителство, в рамките на което ГЕРБ отново започват да правят с някакви свои комбинации правителства. Но дори и да могат математически да го формират, без ПП-ДБ няма как да стане.

И затова, тъй като нещата дойдоха до смяната на истинската власт, тази в регулаторите, там, където са възможностите за бизнес развитие, през което съответно се финансират и партиите – тук нещата вее са много сериозни.

Питате ме дали ще има ротация. Да видим какви са симптомите на битката около тази ротация. Първо, завладяха се Нова тв и bTV.

Тоест, прозорецът на свобода на журналистиката там, като че ли се затваря. Виждате уж, как министрите в правителството на ПП-ДБ, като започнете министъра на МВР, директора на ГДБОП – как започнаха медийно да изчистват или да разводняват темата с разкритията около Нотариуса, връщането на голямата тема за корупцията…

Така че в тази динамика от различни контексти и процеси най-накрая си мисля, че ротацията ще стане. В какъв вид точно – не мога да Ви кажа, но не е изгодно на ГЕРБ в момента да се правят на революционери и да свалят правителства, още по-малко да поемат властта еднолично.

– С това ли можем да си обясним истеричните нападки не само от страна на Борисов, но и Пеевски? Виждаме, че се стигна до много грозни обиди и квалификации. Само раздялата с власт, за която говорите, ли е причината или може да се търсят и други причини?

– Нито Борисов, нито Пеевски са известни със задълбочения си политически изказ или способност да анализират дълбоко. Те са в една и съща група политици, които са в групата на уличните хулигани, които имат по-голяма свобода в изказа.

Те, разбира се, са в различни категории, защото, например г-н Пеевски е сигурно най-токсичният политик в парламента.

Вероятно това ограничава, като сложите и дамгосването му с „Магнитски“, той е вероятно най-неперспективният политик в българския парламент и политическия живот. Той има много ограничена перспектива.

Докато Борисов има един стратегически актив – това е неговата партия, способността тази партия да я организира, да я финансира, да я мобилизира, да намира на всички тези хора – защото Вие виждате колко от политиците на ГЕРБ вече загряват на тъч линията и те загряват от много време за власт, но не се получава.

Поради тази причина се получи пълният абсурд, след като виждат, че не могат да влязат в изпълнителната власт, те да се опитват чрез контрола си в комисията по енергетика да изземват функции на изпълнителната власт и да определят кой щял да строи новите реактори на АЕЦ „Козлодуй“, което е пълен абсурд.

Но това показва колко са нетърпеливи тези хора да вземат властта и това определя и пресата върху самия Борисов да говори по-рязко, по-революционно, но най-накрая аз си мисля, че и тези атаки, които той отпуши срещу Тодор Тагарев – уж всички са атлантици, но удряме атлантическия министър – не трябва да се залъгва Борисов, той не е в позиция да диктува. Това е интересното на този момент – печелят политици като Денков, които умеят да говорят по-балансирано, по-тихо, по-напоително, защото по този начин те изразяват вътрешната си увереност, а не чисто партийните политици, които играят за своя публика.

– Има ли според вас правителството достатъчно категорично заявена подкрепа от ПП-ДБ, особено като се имат предвид агресивните нападки срещу кабинета, на които сме свидетели?

– Не смятам, че трябва на нападките да се отговаря с обратна по сила и емоция нападка. Напротив. Тази стратегия на Денков, между другото, е много умна. В тази среда публиката много обича, когато политиците говорят разумно, говоря на хората.

По-голямата част от нещата, които Денков говори, той ги говори на обществото. Докато Борисов говори на Денков, за да го уязви пред обществото.

В този така наречен дебат, той е дебат между един шахматист и един боксьор. Все си мисля, че тази енергия малко ще отстъпи, защото, в крайна сметка и в ДПС, и в ГЕРБ, ще загубят много повече от развалянето на сглобката.

От гледна точка на коалиционното споразумение – би могло да се работи в тази насока, за да има по-голяма предсказуемост, но аз разбирам Борисов накъде бие – да има негови министри.

Въпросът е, че той няма как да получи Министерството на енергетиката, няма как да получи Министерството на отбраната, именно, защото неговата история и достоверност като атлантик минава през сравненията с Турски поток, сделките му с Путин… Същото се отнася и за ДПС.

– В крайна сметка добре ли е да има компромисно правителство след ротацията или е по-добре да се отиде на избори?

– Няма проблем правителството да бъде между хора, които си нямат излишък от доверие. Тоест, да се дебнат един друг.

Проблемът настъпва тогава, когато в това недоверие те не могат да реализират позитивни действия. Тогава има проблем.

И твърдя, че това правителство ще загуби всякаква логика да съществува, в момента, в който започнат да сменят регулаторите, но ги сменят по начина, когато едно лице на ГЕРБ бъде сменено с друго лице на ГЕРБ. Това просто ще изгуби смисъла на фигурата на ПП-ДБ.

В крайна сметка Борисов има възможност да направи правителство с други хора. Ето, виждате по атаката срещу Тагарев – тя беше

предишна статияПП-ДБ с ново условие: Преговори само след правила за антикорупционната комисия
следваща статияЦената на газа падна с 19 %