Начало Водещи Израел извърши най-масираната си въздушна атака в Ливан

Израел извърши най-масираната си въздушна атака в Ливан

44
Пушек се издига над район в Южен Ливан
Ливан
Снимка: АП/БТА, архив

Израел извърши най-масираната си въздушна атака от близо година насам по обекти на ливанската шиитска групировка „Хизбула“, подкрепяна от Иран, като нанесе едновременни удари в Южен Ливан, разположената в източната част на страната долина Бекаа, и северни райони, в близост до границата със Сирия, предаде Ройтерс.

Позовавайки се на думи на говорителя на израелската армия – контраадмирал Даниел Хагари, агенцията посочи, че Израел допуска появата на необходимост от сухопътно настъпление в Ливан.

Запитан от представители на медиите за възможно сухопътно нахлуване на израелските сили в Ливан, Хагари заяви: „Ще направим всичко, което е необходимо в името на сигурността на населението на Северен Израел“. Той добави, че целта е жителите на тази част на страната да се завърнат по домовете си невредими.

Израелската армия е започнала да нанася удари по позиции на „Хизбула“ в Ливан въз основа на информация, че подкрепяното от Иран движение се подготвя да нападне Израел, заяви Хагари.

Израелският военин говорител призова жителите на Южен Ливан да стоят далеч от постовете на „Хизбула“. Той посочи, че през годините движението „Хизбула“ е складирало тайно през годините в къщи и жилища в Южен Ливан оръжия, включително крилати ракети. По време на брифинга си с пред представитеи на медиите Хагари показа видео, заснето от въздуха. По думите му на него се вижда как бойци на „Хизбула“ се опитват да изстрелят крилати ракети от къща в Ливан. Видеото показва и израелския удар, секунди преди да бъде изстреляна ракета.

„Хизбула“ ви застрашава. Застрашава вас и вашите семейства“, заяви контраадмиралът.

Бомбардировките продължават в северни ливански територии, добавя Ройтерс. Израелски изтребители са атакували освен долината Бекаа и околностите на град Хермел в Северен Ливан.

Междувременно израелската армия обяви, че е атакувала и команден център на палестинската въоръжена групировка „Хамас“, разположен в сграда в централната част на ивицата Газа, която по-рано е служила за училище, съобщи ДПА.

„Командният и контролен център, интегриран в комплекс, където по-рано се е помещавало училището „Халед ибн ал Уалид“, беше използван от терористите на „Хамас“ да планират и извършват терористични атаки срещу частите на Израелските сили за отбрана и Държавата Израел“, се казва в съобщението.

Израелската армия не дава информация за жертви в съобщението, публикувано в „Телеграм“, а само посочва, че „бяха взети редица мерки за ограничаване на риска от нараняване на цивилни“.

„Това е още един пример за систематичната злоупотреба на терористичната организация „Хамас“ с цивилна инфраструктура в нарушение на международното право“, заявява израелската армия.