Начало Свят Израел е извършил „десетки“ нови нападения срещу „Хизбула“ в Ливан

Израел е извършил „десетки“ нови нападения срещу „Хизбула“ в Ливан

29
Израел е извършил "десетки" нови нападения срещу „Хизбула“ в Ливан
Снимка: БТА

Сутринта израелската армия съобщи, че извърши „десетки“ нови нападения срещу Хизбула в Ливан, след като преди два дни уби лидера на движението, Хасан Насрала, бомбардирайки южните предградия на Бейрут, съобщи БТА.

Израелски самолети проведоха „десетки нападения на терористични цели в Ливан в последните няколко часа“, обяви говорител на армията в „Телеграм“.

Сред целите на нападенията са били ракетни установки, насочени към Израел, предаде Ройтерс.

Хизбула потвърди вчера, че лидерът на групировката, управлявал движението в Ливан през последните три десетилетия, Хасан Насрала, е убит при израелските атаки, съобщи Асошиейтед прес.

Под южните предградия на Бейрут вчера се издигна гъст дим след масовите бомбардировки от страна на Израел, които през последните дни доведоха до смъртта на редица командири на Хизбула, включително и генералния секретар на движението – Насралла.

Хизбула потвърди смъртта на Насрала и това може да промени значително конфликтите в Близкия изток.

Израел продължава с бомбардировките на цели на Хизбула и днес, като преди ударите предупреди жителите на три сгради да се евакуират. Израел се подготвя за отговор от страна на движението.

Премиерът Бенямин Нетаняху обеща пред ООН, че кампанията срещу Хизбула ще продължи и това още повече намали надеждите за спиране на огънята под международна покривка. Нетаняху неочаквано прекъсна посещението си в САЩ и се върна в Израел.

Над 1000 души са загинали в Ливан от влошаването на конфликта преди около две седмици, посочват данните на ливанското Министерство на здравеопазването.

Според ООН броят на разселените от Южен Ливан поради бойните действия се удвои и достигна над 211 000 лица. Най-малко 20 центъра за медицинска помощ спряха дейността си в райони на Ливан, които са сериозно засегнати от конфликта, информира Службата на Обединените нации за координация на хуманитарните въпроси.

Хизбула започна да обстрелва Северен Израел с ракети в подкрепа на Хамас след нападението на палестинското движение на 7 октомври срещу Израел, което предизвика война между Израел и Хамас. Висши израелски политици повече от веднъж заплашиха с повторение на разрушенията в Газа и Ливан, ако Хизбула продължи с обстрелите си, като пораждат опасения за повече дестабилизация и разселване на хора, отбелязва Асошиейтед прес.

Още международни новини – четете тук