Начало Водещи Израелски археолози откриха керамични съдове на две хиляди години

Израелски археолози откриха керамични съдове на две хиляди години

962
археолози

Големи амфори, глинена посуда за приготвяне на храна и други предмети от керамика, лежали недокоснати повече от 2000 години, извадиха археолози от Израел от труднодостъпна пещера.

Това стана в хода на уникална операция в резервата Рош ха-Никра на границата с Ливан, предаде РИА Новости, като се позовава на информация от израелското управление за древните паметници.

За изваждането на археологическите находки са били привлечени най-добрите спелеолози на страната. Експедицията е била подготвяна цяла година, като е използвана тежка техника, тъй като входът на пещерата е на отвесна 30-метрова скала.

След като находките на възраст повече от 2000 години вече са извадени и предадени в израелското управление за древните паметници, пред учените стои задачата да установят кои са били техните притежатели.

Първото впечатление на археолозите е, че находките се отнасят към елинистичния период – между III и I век преди Н.е. Намерените съдове свидетелстват според учените, че древните хора са планирали да прекарат дълго време в пещерата, за да избегнат жестоки събития в района. Кои ще да са били тези исторически събития предстои да се установи.