Начало Водещи Израелски археолози откриха керамични съдове на две хиляди години

Израелски археолози откриха керамични съдове на две хиляди години

819
Сподели
археолози

Големи амфори, глинена посуда за приготвяне на храна и други предмети от керамика, лежали недокоснати повече от 2000 години, извадиха археолози от Израел от труднодостъпна пещера.

Това стана в хода на уникална операция в резервата Рош ха-Никра на границата с Ливан, предаде РИА Новости, като се позовава на информация от израелското управление за древните паметници.

За изваждането на археологическите находки са били привлечени най-добрите спелеолози на страната. Експедицията е била подготвяна цяла година, като е използвана тежка техника, тъй като входът на пещерата е на отвесна 30-метрова скала.

След като находките на възраст повече от 2000 години вече са извадени и предадени в израелското управление за древните паметници, пред учените стои задачата да установят кои са били техните притежатели.

Първото впечатление на археолозите е, че находките се отнасят към елинистичния период – между III и I век преди Н.е. Намерените съдове свидетелстват според учените, че древните хора са планирали да прекарат дълго време в пещерата, за да избегнат жестоки събития в района. Кои ще да са били тези исторически събития предстои да се установи.

Коментари