Начало Водещи Израелската армия нанася „прецизни удари“ по ирански военни цели

Израелската армия нанася „прецизни удари“ по ирански военни цели

39
Илюстративна снимка: руска система ПВО С-300, изложена на площад в Техеран,
Илюстративна снимка: руска система ПВО С-300, изложена на площад в Техеран, на 24 септември 2017 г. Източник: АП/БТА

Израелската армия съобщи, че нанася „прецизни удари“ по ирански военни цели, след като малко по-рано в Техеран проехтяха силни взривове, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

„В отговор на продължаващите месеци наред атаки на режима в Иран срещу държавата Израел, в момента Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) нанасят прецизни удари по военни цели в Иран“, се казва в изявление на израелската армия, допълва ДПА.

В текста се посочва, че Израел има правото и задължението да отговори на атаките от Техеран и неговите проксита, които включват ракетни удари, изстреляни от иранска територия.

„Нашите отбранителни и настъпателни способности са напълно мобилизирани“, пише още в текста.

Израелската армия не нанася удари по ирански ядрени съоръжения или петролни находища, а само по военни цели, заяви израелски представител, цитиран от телевизия Ен Би Си нюз.

„Израел нанася удари, насочени към военни цели, упражнявайки самозащита“, се казва в изявление на Белия дом, цитирано от Ройтерс.

Според „Фокс нюз“ Белият дом е бил уведомен малко преди Израел да предприеме въздушната атака срещу Иран.

Малко по-рано ирански иранската държавна телевизия съобщи, че около столицата са били чути няколко силни експлозии, но не направи официален коментар за източника на взривовете. Експлозии са проехтели и в района на близкия град Карадж.

Припомняме, че на 1 октомври Иран предприе масивна въздушна атака срещу Израел, като изстреля близо 200 балистични ракети. Това бе второто иранско нападение срещу Израел за последните шест месеца. Израелските власти се зарекоха, че ще предприемат ответни действия, а иранският външен министър Абас Арагчи предупреди, че ако Ислямската република бъде атакувана, отговорът ѝ „ще бъде по-мощен“.

Още международни новини – четете тук