Дейвид Бауи

Кралският монетен двор на Великобритания изпрати в космоса възпоменателна монета с лика на Дейвид Бауи в знак на признание за хита му „Space oddity“, съобщава „Гардиан“. Сондата, изстреляна със сребърна монета от 2 паунда (2,67 щатски долара), достигна 35 656 метра и остана в космоса 45 минути, преди да се върне обратно на британска земя.

Според министерството, британска монета за първи път лети в космоса. Сега тя ще се разиграе като награда в едно от състезанията на страницата на организацията във Фейсбук. Копие от монетата, стигнала до космоса, може да бъде закупено от уебсайта на Британския монетен двор за 97,5 паунда (почти 130 долара).

По-рано в поредицата „Музикални легенди“ бяха пуснати монети в чест на “Куийн“ и Елтън Джон.

„Невероятно се радваме да представим новата серия на Кралския монетен двор, посветена на Дейвид Бауи и неговото междугалактическо наследство. Музиката му е вдъхновила поколения музиканти и е повлияла на тяхната работа. Надяваме се, че феновете по цял свят ще оценят тази възпоменателна монета“, каза Клер Макленън, директор на отдела за възпоменателни монети на Кралския монетен двор.

„Space oddity“ излезе във Великобритания пет дни преди изстрелването на космическия кораб „Аполо 11“ през юли 1969 г.

Британският певец и автор на песни Дейвид Бауи почина през януари 2016 г. след продължително заболяване. По време на кариерата си той е продал над 136 милиона свои записи и е сред десетте най-успешни изпълнители в историята на популярната музика във Великобритания. През 2004 г. Списанието „Ролинг Стоун“ класира Бауи на 39-о място сред „100-те най-велики рок изпълнители на всички времена“ и на 23-то място сред „100-те най-велики вокалисти на всички времена“.

предишна статияЖена смени пола си, за да избегне плащане на заем, но я хванаха
следваща статияНеспокоен ден за някой, пик в творческата активност за друг