Начало България Изложбата „Тъга по изгубената модерност“ гостува в Смолян

Изложбата „Тъга по изгубената модерност“ гостува в Смолян

39
Изложбата „Тъга по изгубената модерност“ гостува в Смолян

Изложбата „Тъга по изгубената модерност“ на художници от арт група XXL бе открита в залите на Художествената галерия в Смолян. Представени са творби на четирима автори от групата – Генади Гатев, Димитър Яранов, Росен Тошев и Свилен Стефанов, като изложбата е в памет на наскоро починалия Димитър Яранов. Той е един от художниците, които оставиха следа и със сигурност няма да бъдат забравени в българското изкуство, каза при откриването  Свилен Стефанов. 

„Не тъгуваме за модерността, защото модерността е свързана с войни, но и с много открития. Ние в какво живеем сега – в постмодерност, в късна модерност или в някакъв мета модернизъм?“, попита риторично Стефанов. Според него прочитът на „Тъга по изгубената модерност“ е свързан и с известна ирония. „Модерността, ако я възприемаме философски и културологично, е един ужасен период, свързан с много войни, с желание за радикални социални промени. Но в тази изложба има много елементи от модерността и това е свързано с машината и с една утопия, защото модерността е утопия. Все още не сме се разделили с утопиите на модерността, има една особена тъга по тях за нещо, което не се е случило, няма да се случи и което винаги е на границата“,  заяви пред БТА Стефанов. И това, което правим е някакъв пост – нео – мета модернизъм, който продължаваме да отстояваме и може би вероятно като едни пост-нео хора изпитваме лека носталгия по динамиката на модерността, допълни Свилен Стефанов.

Гостуването на „Тъга по изгубената модерност“ в Смолян е съвместна инициатива на аукционна къща „Артмарк“ и Художествената галерия в родопския град.