Начало България Изложбата "Жорж Папазов, когото (не) познаваме", посветена на 130 години от рождението...

Изложбата "Жорж Папазов, когото (не) познаваме", посветена на 130 години от рождението на художника, бе открита в Ямбол

39
Изложбата "Жорж Папазов, когото (не) познаваме", посветена на 130 години от рождението на художника, бе открита в Ямбол

Сюрреалист или не само? Модернист, високо оценен зад пределите на България, но непризнат у нас приживе. Художникът Жорж Папазов – познатият и непознатият. Това представя изложба, посветена на 130 години от рождението му, в галерията в родния му Ямбол, която носи неговото име.

Експозицията включва 34 творби от фондовете на Националната художествена галерия, на сливенската галерия „Димитър Добрович“ и на ямболската галерия „Жорж Папазов“. Представени са и непоказвани до момента рисунки на Жорж Папазов от 20-те години на миналия век, които са от частната колекция на Георги Василев.

Жорж Папазов е роден в Ямбол през 1894 г. Твори и прави изложби в различни европейски столици – Мюнхен, Виена, Берлин, Париж. Основната част от живота му преминава във Франция, където се установява през 1924 г. Там почива през 1972 г., а прахът му е разпръснат над Средиземно море между Кан и Атниб, недалеч от Ванс. През 1934 – 1935 г. се опитва да се наложи и в България, но не среща нужното одобрение и подкрепа.

Подобно на други творци, и за Жорж Папазов обаче може да се каже, че никой не е пророк в собствената си страна. Защо е нужно тепърва да преоткриваме неговото изкуство и да го популяризираме, разказа в интервю за БТА изкуствоведът Мария Василева, която е гост-куратор на изложбата „Жорж Папазов когото (не) познаваме“.

Жорж Папазов е наричан „сюрреалист преди сюрреалистите“. Неговото изкуство обаче се разпростира отвъд тази парадигма, смята Мария Василева. По думите ѝ въпреки това, трябва да използваме тази рамка, за да го популяризираме: „Особено в настоящата 2024 г., когато се навършва век от прочутия „Манифест“ на Андре Бретон, който налива основите на сюрреализма през 1924 г.“

„Той е много типичен представител на модерното изкуство от началото на 20-и век, което тотално разчупва границите, което не се съобразява с никакви предишни стереотипи и натрупвания в историята на изкуството. Самият Папазов има доста разнообразно творчество в различни посоки. Естествено сюрреализмът присъства много активно, това е нещо, с което самият той се гордее“, допълни изкуствоведът.

Отскоро Жорж Папазов е представен в културното сърце на Париж. Платното му „Мечтание“ от 1925 г. вече е част от експозицията на Националния музей за модерно изкуство на Франция в Центъра „Жорж Помпиду“. Това се случва с усилията на Мария Василева и дарение на картината от колекционера Георги Василев. 

„Това е изключително постижение. Не само заради това, че една картина е представена. Подобни музеи не вземат работи като дарение просто така. Те наистина искат да знаят какво ще правят с тези картини и как да ги социализират. Важното е, че в кураторския екип и директора има едно осъзнаване, че сюрреализмът не може да бъде свързан само с кръга около Андре Бретон“, посочи Мария Василева.

Изкуствоведът припомни, че Жорж Папазов отказва да бъде част от кръга около Бретон, към който се присъединяват художници, писатели, поети, скулптури, фотографи, театрални и кинодейци, имена като Андре Масон, Салвадор Дали, Марсел Дюшан, Макс Ернст, Хуан Миро, Жак Превер и много и други.

„Заради неговият, може би ямболски характер – цветен, непокорен, отказва да бъде част от тази група. Това му осигурява свобода, но в известен смисъл го изважда от сюрреализма в историята на изкуството. Това е една сериозна битка, която трябва тепърва всички ние да водим“, каза още Мария Василева.

Според нея забележителното творчество на Жорж Папазов трябва да бъде широко рекламирано и представяно от българската държава зад граница. Всички музеи по света искат да преоткриват големи имена и тук е нашата роля – да се опитаме да направим всичко възможно наистина Жорж Папазов да бъде оценен по достойнство: „Това е едно велико име, с което България може да се гордее. За съжаление, нашата култура, като че ли не може да посочи нито един художник от епохата на модернизма, който да бъде разпознаваем. Почти няма друга държава, която да остава в такава степен анонимна в това отношение. Жорж Папазов е една изключителна възможност в тази посока, но това не можем да го правим само с индивидуални стъпки.“

През май 2025 г. изложба на Жорж Папазов ще бъде представена в Националната галерия в хърватската столица Загреб, каза още Мария Василева: „През 30-те години той прави там изложба. Има една много хубава негова работа, която е откупена и се намира в колекцията на Националната галерия на Хърватия.“ 

Изложбата „Жорж Папазов когото (не) познаваме“ може да бъде видяна в ямболската художествена галерия до 10 декември.