бял носорог

Група учени създадоха изкуствена имитация на рог от носорог с цел борба срещу нелегалната търговия и избиването на животните от бракониери, съобщава списание „Nature”.

Над изследването са работили учени от университетите в Оксфорд и Фудан (Китай).

В доклада си те пишат, че предлагат икономическа замяна на рога от носорог, направен от космите на опашката на най-близкия му родственик – домашния кон.

За „слепването” на космите учените са използвали органичен пълнител на базата на копринения протеин.

В изследването се подчертава, че рогът на носорога не е рог в традиционния смисъл, подобно на рогата на кравата или роговите образувания като копитата. В същото време те имат някои общи особености. В действителност рогът на носорога е топка от плътно прилепнали и залепени един за друг косми.

Документът отбелязва, че ако на получената структура бъде придадена съответната форма и се полира, получените рога ще приличат в много отношения на оригинала. Оптичната и растерната микроскопия показат външно сходство на имитацията с истински рога, както и сходство на тяхната вътрешна структура. Термичният анализ установи също, че копието и истинския рог имат еднаква термична стабилност. Проведени са и механични изпитания, които потвърждават, че изкуствените рога имат същите механични свойства като оригинала.

Учените се надяват, че изобретението ще помогне популацията на носорозите да бъде спасена от набезите на бракониерите. Те предполагат, че заместителите ще попаднат бързо на черния пазар заради ниската цена и тежките наказания за бракониерство. Търговците ще предпочитат да купуват имитации и да не търсят услугите на нелегални ловци.

Притежанието на предмети от слонова кост, рога от носорог или кожа от панголин – изчезващ вид „брониран” мравояд, някога широко разпространен в Югоизточна Азия и Южна Африка, се е превърнало в символ на престиж сред висшето общество в редица азиатски държави, включително Китай, Корея и Виетнам.

предишна статияИзваяха с цветя коня-символ на Благоевград
следваща статияЕдна от зодиите днес ще има успех ако блъфира и се държи нахакано, а друга ще е доста влюбчива…