Забравете безконечното прескачане от профил на профил. Приложенията за запознанства вече ще използват изкуствен интелект, за да ви предложат къде да отидете на първата среща, да ви препоръчат какво да говорите и дори да намерите партньор, който изглежда като любимата ви знаменитост.

Доскоро смартфоните с приложения за запознанства – като Тиндер, което ви позволява да видите в реално време кой е на разположение и да „плъзнете пръст“, ако искате да срещнете някого – оставяше на потребителите да задават въпроси и след това да насрочат дата и да се погрижат всичко да върви добре.

Но за да се бори с нарастващата умора от безкрайното търсене на подходящи профили, онлайн сектора за запознанства се обръща към изкуствен интелект (AI), за да организира срещи в реалния живот и да действа като „треньор по запознанства“.

Тези нови приложения на изкуствения интелект – науката за програмиране на компютрите за възпроизвеждане на човешки процеси като мислене и вземане на решения – в секторите за запознанства бяха изтъкнати на четиридневната уеб среща на върха, която приключва в четвъртък в Лисабон.

Онлайн пионерът за запознанства eHarmony обяви, че разработва функция с изкуствен интелект, която подтиква потребителите да предложат среща лично, след като са били в чата на приложението за известно време.

„Има много активност в приложенията за запознанство, но като цяло няма много срещи“, каза изпълнителният директор на eHarmony Грант Лангстън на годишното технологично събиране. „Момчетата не знаят как да питат, наистина е удивително колко хора се нуждаят от помощ и мислим, че можем да направим това по автоматизиран начин“.

– „Отнемане на напрежението“ –

Британското приложение за запознанства App Loveflutter планира да използва изкуствен интелект, за да анализира чатове между своите потребители с цел да се определи тяхната съвместимост и да прави предложения на кого трябва да отговарят.

„Ще изпращаме съобщение, което ще гласи: „Вие наистина се разбирате добре, защо не отидете на първата си среща“, каза съоснователят на Loveflutter Диаго Смит.

Loveflutter вече предлага места за първа среща, които са еднакво отдалечени от домовете на хората, като използват информация от Foursquare – приложение, което помага на потребителите на смартфони да намерят близки ресторанти, барове и клубове.

„Това отнема напрежението около организирането на първата среща“, каза Смит.

Основателят на Тиндер Шон Рад смята, че по този път асистентът на Айфон Siri Voice ще бъде в бъдеще в ролята на сватовник.

– Гласово активиране –

В Денвър вече се тества цялостно приложение за запознанства с 1000 потребители, наречено AIMM, което използва AI, за да съчетава най-подходящите един за друг хора.

Когато отваряте приложението, успокояващ глас ви задава въпроси относно това, което искате да правите на дадена среща или къде искате да пътувате.

След това предлага подходящи профили въз основа на вашата личност. След като сте избрали един, който искате да срещнете, приложението ви разказва за него.

След няколко дни приложението ще ви помогне да настроите време за телефонно обаждане между вас и вашия бъдещ партньор и ще ви даде съвет за първата ви среща въз основа на това, което знае за другия човек.

„То ще разкаже неща като наклонности, тип човек и ще препоръча идеи за вечеря и разходка“, каза Кевин Темън, създателят на приложението.

Приложението също ви напомня да зададете въпроси „за важните за вас неща“ по време на срещата, добави той.

След тази дата приложението проверява и двете страни, за да види как е минало и тогава препоръчва (или не) да продължат да се виждат или търсят.

Темън се надява да го направи достъпно в САЩ в началото на следващата година.

– Търсачки на знаменитости –

Badoo, базирано в Лондон приложение за запознанства, използва технология за разпознаване на лица, изглеждащи като някой друг, включително като бившия партньор си или мечтана знаменитост.

Потребителите могат да качат избрана снимка и приложението ще намери облика чрез Badoo сред над 400 милиона потребители в цял свят.

Телевизионната риалити звезда Ким Кардашиян, спечелилата „Оскар“ актриса Ема Стоун и певицата Бионсе са най-търсените знаменитости в световен мащаб, откакто Badoo представи миналата година функцията, наречена Lookalikes.

Все пак не всеки е убеден, че изкуственият интелект може да помогне в търсенето на любов.

Сред съмняващите се в това на уеб срещата на върха е генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който заяви, че е „малко скептичен“, че това може да помогне на „хората да срещнат своята душа-близнак“.

„Много съм щастлив, че съм срещнал своята по традиционен начин“, каза бившият португалски премиер, женен за градската съветничка на Лисабон.

предишна статияНякой ще изпита пълно удоволствие от живота днес, друг ще получи пари неочаквано
следваща статияПътната обстановка