Начало Любопитно Извършиха първата у нас вътреутробна операция. Спасиха две бебета

Извършиха първата у нас вътреутробна операция. Спасиха две бебета

34
българия родилки
Снимката е илюстративна

Първата вътреутробна операция на еднояйчни тризнаци в България е извършена успешно от лекарите у нас. Имало е риск за живота на всички бебета, но благодарение на фетални хирурзи, две от тях бяха спасени. Това предава информацията от БНТ.

Бременност с еднояйчни тризнаци е рядко явление, заявиха специалистите. В случая в Търговище семейството било консултирано да прекрати бременността поради големия риск.

В Специализираната болница за активно лечение по гинекология дали надежда на семейството, че две от бебетата имат шанс за оцеляване и свързали се с фетален хирург от частна болница. Спешната вътреутробна операция спасила две от момичетата. Те се родили преждевременно и продължават да се грижат в неонатологоията.

„Неонатолозите на този отдел са професионалисти и успяха да стабилизират двете бебета, които са в добро състояние. Родителите са много щастливи“, сподели проф. Иван Костов – директор на болницата.
„Нашата цел беше да предоставим шанс на двете бебета с добро здравословно състояние, за разлика от третото бебе, като при операцията се гарантираше доброто си местоположение“, добави доц. Петя Чавеева – фетален хирург.