Начало Водещи Изборът на подуправител на НЗОК доведе до скандал между Делян Пеевски и...

Изборът на подуправител на НЗОК доведе до скандал между Делян Пеевски и Кирил Петков

124
Изборът на подуправител на НЗОК доведе до скандал между Делян Пеевски и Кирил Петков


Номинацията за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) предизвика дебат в пленарната зала, който продължи близо три часа и скандал между ПП–ДБ и ДПС. Заседанието на парламента дори беше прекъснато за 15 минути.

Почивката беше поискана от председателя на „БСП за България“ Корнелия Нинова заради спор в пленарната зала и размяна на реплики от място между Йордан Цонев и Делян Пеевски от ДПС, и съпредседателя на ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков при дебата по избор на подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

„Събрахте се, за да разделите порциите на властта, обърна се към тях лидерът на БСП Корнелия Нинова. Чуха се такива думи тук между Пеевски и Петков, ясно, че не можете да си разделите около 8 млрд. лв ресурс на касата, излезте навън и се разберете като мъже“, настоя тя и поиска председателят на парламента да даде почивка.

Първа точка от днешното заседание, по която депутатите спорят, е избор на подуправител на НЗОК. Единствената кандидатура е на проф. Момчил Мавров, издигнат от ГЕРБ-СДС. Но „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) е против кандидатурата му.

„Има доклад на ДАНС в секретно деловодство, който говори срещу този кандидат и има съмнения за лобизъм за частни болници. Аз не бих допуснал риск за здравето на българските пациенти и за финансирането на българските болници“, обяви съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков пред журналисти в парламента.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, посочи, че групата на ПП-ДБ преди две седмици е взела решение, че не може да подкрепи този кандидат.

„Това беше комуникирано с нашите колеги от ГЕРБ и ДПС и те, с пълното съзнание за това наше решение, днес с помощта на „Възраждане“ вкарват тази точка в зала. Сега очакваме „Възраждане“, като не участват в гласуването, да направят възможен този избор“, добави той.

Иванов заяви, че ще гласуват против и ако това мине, ще има съответните политически последствия.

В крайна сметка проф. Момчил Мавров бе избран за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). „За“ гласуваха 103 народни представители, „против“ бяха 83, нямаше „въздържал се“

Мандатът на подуправителя е до 30 ноември 2028 г.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияПетър Стоянов: Кисинджър имаше нестандартен, понякога парадоксален начин на мислене
следваща статияДекември започва с температури до 20 градуса