Начало Интервю Изборите за ЕП: Проевропейските центристки партии са най-добро представяне в страните от...

Изборите за ЕП: Проевропейските центристки партии са най-добро представяне в страните от Източна Европа

34
Европейски парламент
Снимка: БТА

Проевропейските центристки партии се представиха добре като цяло в в Централна и Източна Европа на изборите за Европейски парламент в неделя, сочат частичните резултати и екзитполовете, противоположно на тенденцията в други части на континента, където крайнодесните набират скорост.

В Полша, най-големия източен член на Европейския съюз, центристката Гражданска коалиция (ГК) на министър-председателя Доналд Туск се очертава като победител на европейския вот в неделя, показаха екзитполовете, с което направи стъпка към утвърждаването си като доминираща сила в Полша след кампания, в която преобладаваха опасенията за сигурността пише БТА.

В Унгария националистическата партия „Фидес“ на министър-председателя Виктор Орбан се класира на първо място, но отбеляза най-лошия си резултат на национални или на европейски избори от близо две десетилетия, докато в същото време нарасна подкрепата за проевропейската партия „Тиса“, която се ръководи от новото име в политиката Петер Мадяр.

„Ние показахме, че нашият избор, нашите усилия имат много по-широко измерение, отколкото само нашите национални въпроси… ние показахме, че сме фар на надеждата за Европа“, заяви Туск след обявяването на резултатите от екзитпола.

„Управляващите в Германия нямат причина да са щастливи, а тези във Франция имат основание за драматична тъга“, каза Туск, добавяйки: „От големите държави Полша показа, че демокрацията триумфира тук“.

СИГУРНОСТ

В условията на бушуваща война в Украйна и мигрантска криза на границата с Беларус, Туск определи гласуването в Полша като избор между сигурно бъдеще в страна в сърцето на ЕС или по-опасно и рисковано, ако беше спечелила националистическата партия „Право и справедливост“ (ПиС), известна с конфликтите си с Брюксел.

Според екзитпола на IPSOS ГК е спечелила 38,2 % от гласовете, пред ПиС с 33,9 %, което би означавало края на десетилетната серия от първи места на изборите за ПиС.

В Унгария частичните резултати показаха, че „Фидес“ е получила 43,8 % от гласовете, а „Тиса“ на Maдяр 31 процента.

Мадяр влезе в унгарската политика по-рано тази година, обещавайки да изкорени корупцията и да съживи демократичния контрол и баланси, които според критиците са били разрушени при управлението на Орбан.

В Румъния управляващата коалиция на левите социалдемократи (СДП) и дясноцентристките либерали (НЛП) спечели 54% от гласовете на изборите за Европейски парламент, на които те участваха с общи листи, показва екзитпол.

Според екзитполовете Aлиансът за единство на румънците (АЕР), крайнодясна група, която беше основана преди пет години и която се противопоставя на миграцията и военната помощ за Украйна, се нарежда на второ място в европейския вот с 14% от гласовете.

„Прогресивна Словакия“, либерална, прозападна опозиция в Словакия, победи „Посока-Социална демокрация“, най-голямата партия в ляво-националистическото правителство, ръководено от министър-председателя Роберт Фицо, който миналия месец оцеля след опит за убийство.

В Чехия популистката опозиционна партия АНО победи дясноцентристката група СПОЛУ, която ръководи правителството.