Начало България Избирателната активност към 16.00 часа е 26,25%

Избирателната активност към 16.00 часа е 26,25%

24
ЦИК
Снимката е илюстративна

Избирателната активност към 16:00 часа е 26.25%, според данни от ЦИК. Най-високата активност е регистрирана в Смолян – 32.33%, докато най-ниската е в Сливен – 20.34%, съобщи представителят на ЦИК, Росица Матева.

Преустановено е гласуването на общо 95 машини – 91 в страната и 4 в чужбина. В сравнение с предишните избори, когато на този етап проблемните машини са били 100. Споменаваме, че в страната има 9353 секции, където се гласува с машини, а в чужбина – 157.

Всички въпроси свързани с хартията трябва да бъдат отправени към печатницата на БНБ, посочи Росица Матева. Според тях, причината не е в хартията. Едно от предположенията е, че ролките на принтерите може да са замърсени от честата употреба, затова ЦИК е дал указание всички принтери да бъдат прегледани преди гласуването.

Към 16:45 часа са постъпили няколко жалби и 38 сигнала от граждани. От тях 19 са препратени към РИК. Някои от сигналите са свързани с неосигуряване на възможност за гласуване на хора с ТЕЛК и студенти. В един случай избирател във Варна е позволено да гласува за районен кмет, но не и за парламент.

Има и сигнали за агитация и публикуване на предварителни резултати на някои сайтове.

„Изборният ден протича нормално, но приключва, затова призовавам всички граждани, които все още не са гласували, да положат усилия и да отидат да упражнят гласа си,“ каза Росица Матева.

Още новини от деня – четете тук