Начало Култура Изабел Юпер е носителят на тазгодишната награда „Люмиер“

Изабел Юпер е носителят на тазгодишната награда „Люмиер“

29
Изабел Юпер
Снимка: БТА

Френската актриса и продуцентка Изабел Юпер ще бъде удостоена с наградата „Люмиер“ на 16-ия международен кинофестивал в Лион, който ще се проведе от 12 до 20 октомври, съобщиха организаторите, цитирани от АФП.

Според изявлението, Изабел Юпер е една от най-известните и уважавани френски актриси в света, като нейната кариера обхваща значителна част от историята на съвременното кино.

Тя е предпочитана актриса на режисьора Клод Шаброл, който я е режисирал седем пъти. През 1978 година тя спечели наградата за най-добра актриса в Кан на 25-годишна възраст за ролята си във филма „Виолет Нозиер“ – първото си сътрудничество с френския режисьор. С още два техни филма, „Женски работи“ (1988) и „Церемония“ (1995), тя бе удостоена с короната във Венеция, излъчва БТА.

Втората й награда за най-добра актриса в Кан беше за „Пианистката“ (2001) на Михаел Ханеке. През 2009 година тя бе председател на журито.

Актрисата е работила с много големи имена във френското и европейското кино, включително Жан-Люк Годар, Клер Дени, Бертран Таверние, Диан Кюрис, Морис Пиала, Катрин Брея, Франсоа Озон, Андре Тешине, Анджей Вайда, защото тя е способна да играе както в изтънчени комедии, така и в трудни авторски филми.

През последните години Изабел Юпер участва във филми на Майкъл Чимино, Бриянте Мендоса и Хон Сан-су. Тя спечели две награди „Сезар“ за най-добра актриса за „Церемония“ и „Тя“ на Пол Верховен (2017), като последният й филм й донесе награда „Златен глобус“ и номинация за „Оскар“.

Предишният носител на наградата „Люмиер“ беше Вим Вендерс. Други две актриси, които са я спечелили, са Джейн Фонда през 2018 година и Катрин Деньов през 2016 година.

„Това е страхотна награда, наред с фестивала. Тя носи името на изобретателите на киното! Получаването й е радост и повод за гордост“, сподели актрисата пред организаторите на фестивала.

Фестивалът „Люмиер“ е учреден от Тиери Фремо, генерален директор на института „Люмиер“ и на кинофестивала в Кан. Наградата „Люмиер“ се връчва на филмова личност за цялостно творчество и свързаността им с историята на киното.