Марк Зукърбърг
Марк Зукърбърг

Главата на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг се е съгласил да се излъчва пряко срещата му с членовете на Европейския парламент, на която ще бъде разпитван за скандала с Кеймбридж Аналитика, каза длъжностно лице в понеделник.

Срещата на Зукърбърг със старшите членове на ЕП във вторник първоначално щеше да се проведе при затворени врати. Влиятелни евродепутати обаче поискаха публично изслушване след най-тежката криза в историята на „Фейсбук“.

Председателят на ЕП Антонио Таяни е настоял срещата да бъде направена публична, тъй като 2.7 млн. европейски граждани, засегнати от скандала с лични данни, заслужават да знаят истината.

По-късно този месец в ЕС влизат в сила нови регулации за защита на личните данни, с които „Фейсбук“ казва, че ще се съобразява.

По-рано т. г. от „Фейсбук“ признаха, че личните данни на около 87 милиона потребители на социалната мрежа са били откраднати от английската консултантска компания „Кеймбридж Аналитика“, която е работила за президента на САЩ Донад Тръмп по време на предизборната му кампания.

Регламентът GDPR на ЕС, който влиза в сила на 25 май, цели да даде на потребителите повече контрол върху личните им данни в интернет, с предвидени големи глоби за компании, които не се съобразяват с него.

Зукърбърг, който многократно се извинява за огромното нарушение на сигурността на личните данни, обяви пред американския Сенат, че новите европейски регулации могат да служат за международен пример.

Изслушването пред ЕП ще се проведе във вторник следобед, между 18:15 и 19:30 GMT.

предишна статияУчени: Електромобилите са полезни за човешката психика
следваща статияСериозни проблеми в личния живот на една от зодиите. Друга ще получи много комплименти