Гръмпи, котка

Гръмпи Кат (Нацупената котка) известна в интернет заради своето кисело изражение, почина на 7 годишна възраст, съобщава нейният собственик, цитиран от Би Би Си.

Гръмпи, котка

От изявлението става ясно, че тя е починала вчера след усложнения на възпаление на уринарния тракт. Котката от Аризона „помогна на милиони хора да се усмихнат“.

Гръмпи, чието истинско име бе Сос Тартар стана популярна в Интернет през 2012 г., когато снимки на нейното кисело изражение се появиха в интернет и тя бързо се превърна в меме.

Гръмпи, котка

Според нейния собственик Табита Бундесен нейното изражение е причинено от котешка недоразвитост и лоша кръстоска.

Гръмпи Кат пътува по света появявайки се пред телевизионните камери и дори през 2014 г. бе звезда в свой собствен коледен филм.

От 2015 г. музея на Мадам Тюсо в Сан Франциско има нейна восъчна фигура. Акаунтът ѝ в Инстаграм има повече от 2 милиона последователи.

Гръмпи, котка

През 2018 г. собствениците й спечелиха дело за 710 000 долара за авторски права.

„Гръмпи Кат Лимитед“ осъди собствениците на американска фирма за кафе за нарушаване на договора за използване на изображението на котката.

Компанията е имала правото да продава своето „Гръмпочино“(ледено капучино с лика на котката), но тя също така е продавала и други продукти с нейния лик.

Гръмпи, котка

Бундесен е работила като сервитьорка преди нейния домашен любимец да добие популярност в интернет. Тя споделя, че е напуснала работата си само няколко дни след като Гръмпи се е появила в социалните медии.