Начало Здраве Златни правила в борбата срещу температурата при деца: Какво може и какво...

Златни правила в борбата срещу температурата при деца: Какво може и какво е строго забранено!

6661
Детските заболявания са непредсказуеми. Абсолютно здраво дете, което до преди минута скача и прави бели, внезапно може да се окаже

Детските заболявания са непредсказуеми. Абсолютно здраво дете, което до преди минута скача и прави бели, внезапно може да се окаже, че е вдигнало висока температура. Какво да правите? Дали да я свалите, или да изчакате?

Треската, това е сигнал за мозъка – да произвеждат повече вещества, които да помогнат за преодоляване на инфекциозното заболяване, съобщава Zdrave.to. 80% от детските заболявания са остра инфекциозна инфекция. А най-важният инструмент в борбата с вирусите е интерферонът, специфичен протеин, чието ниво директно зависи от телесната температура. С други думи, колкото по-висока е температурата, толкова повече се произвежда това лекарство!

Как да намалим температурата
По принцип сме учени да свалим температурата веднага щом се появи. Но това не е съвсем правилно, или по-скоро напълно грешно! Лекарствата, които намаляват температурата, не дават шанс на тялото да победи болестта само в най-кратки срокове.

Помнете златното правило: определящият фактор за използването на антипиретици не е температурата, а общото състояние на детето!

Как да намалите температурата

Нека разгледаме как да намалим температурата на детето колкото е възможно по-ефективно, без да му навредим.

Кога да я свалим? 
Някои деца с 39 ° се чувстват добре, докато други с 37,5 ° не могат да станат от леглото. Изборът в полза на лекарствата е очевиден. Всяко дете има своя собствена граница, но не си струва да поемат рискове при търсенето ѝ. Ако температурата се повиши до 39.5 ° – действа веднага!

При температура близо до 40,0 °, защитните функции на треската се превръщат в обратното: повишен метаболизъм и консумация на кислород, повишена загуба на течности, създава допълнителна тежест за сърцето и белите дробове.

Децата с конвулсивен синдром изискват специален контрол. Ако има преди това са били наблюдавани фебрилни гърчове при висока температура, се препоръчва употребата на лекарства с увеличаване до 38,5 °. Това важи за възраст до 3 месеца.

В тази статия говорим за температурата, измерена в подмишниците. Измерете я за най-малко 10 минути с термометър. Ректалната температура винаги е по-висока с 1 градус, за да има надежден резултат, достатъчни са и 5 минути.

Основното, което трябва да направите с повишаването на телесната температура, е да създадете условия за детето, в които то може да загуби топлина колкото е възможно повече. А това е възможно само по два начина: чрез пот или чрез затопляне на вдишвания въздух.
Опитайте се да създадете в стаята температура (17-20 ° C), като облечете детето с допълнителна блуза или покрийте с одеяло. Осигурете режим на пиене на течности (50-100 ml на 1 kg от теглото на детето). Без да спазвате тези правила, възстановяването ще се появи много по-късно и рискът от усложнения ще се увеличи.

Вашата задача е да не се паникьосвате, а да използвате интегриран подход: лекарства, параметри на въздуха, обилно пиене на течности. И последните две неща са не по-малко ефективни от всеки сироп или таблетка!
Съгласно препоръките на СЗО първите лекарства за деца са парацетамол и ибупрофен. У дома трябва да имате и от двете. За деца под 6 години тези лекарства се предлагата под формата на сиропи или ректални свещички.

Сиропът има ефект 15-20 минути след употреба, но съдържа много химически добавки, аромати, оцветители. Свещичките действат след 40-50 минути, но антипиретичният ефект трае по-дълго. Те са незаменими, когато на детето му се гади или повръща. Те трябва да се използват след дефекация (изхождане), ако е възможно.

Дозировка
Много често производителите определят възрастта на етикета на лекарството. Но не всички деца са еднакви, трябва да изчислите дозата според теглото на детето.
Бъдете много внимателни, най-често срещаната грешка е, когато милиграми (милиграми) и милилитри (ml) са объркани. Да разгледаме един пример. Етикетът казва: „100 mg активна съставка в 5 ml суспензия.“ Това означава, че дете с тегло 10 kg, което се нуждае от 150 mg парацетамол, ще се нуждае от 7,5 ml лекарства. Ако това е ибупрофен, тогава 5 ml.

За правилната дозировка на антипиретичните лекарства трябва да се попита в аптеката. По-добре е да ги използвате през нощта, поради продължителния ефект.

Ако температурата се повиши преди периода до следващата доза, посочена в инструкциите, заместете лекарствата с друг. Не трябва да са различни имена на лекарства, а различни активни вещества („Парацетамол“ или „Ибупрофен“). Често едно и също лекарство е скрито под различни етикети.

Ако след приемането на лекарството температурата спадне с 1-1,5 °, това е много добро! Не е необходимо да се постига 36,6 ° – това е огромен стрес за тялото и кръвоносните съдове.

Забранени лекарства

Не се препоръчва да се дават на децата „аспирин“ (ацетилсалицилова киселина), „Аналгин“ (метамизол натрий), „нимезулид“. Те имат по-висок риск от развитие и по-голяма степен на нежелани реакции.

„Аспиринът“ в комбинация с вирусна инфекция може да причини тежки увреждания на черния дроб и мозъка – синдром на Рей, при който смъртността достига 20%. „Нимезулид“ също е забранен поради риска от развитие на токсичен хепатит. Това важи за деца под 12 години.

Обикновено дете с висока температура е горещо на пипане, с розов или червеникав нюанс на кожата. В този случай можете да останете спокойни – терморегулацията и топлопреминаването работят перфектно. Но ако високата температура е придружена от бледа кожа, студени тръпки, студени крайници – има спазъм на кръвоносните съдове.

Има няколко причини: от увреждане на нервната система и дехидратация, до намаляване на налягането. В този случай, разтъркайте студените ръце и крака, докато станат розови, дайте на детето половината от спазмолитичното лекарство. Изключете абсолютно всички студени компреси и опаковки. Не забравяйте, че антипиретикът няма да действа напълно, докато има спазъм. Ако не можете да намалите топлината за 2-3 часа, незабавно потърсете лекар!

Забравете за компреси с алкохол и оцет! Чувствителната бебешка кожа незабавно абсорбира опасните вещества и съществува риск от отравяне. Не използвайте бутилки за топла вода у дома, мокри студени компреси, студени клизми. Външно изглежда, че температурата е намаляла, но такъв резултат е възникнал от спазма на съдовете на кожата! Това забавя движението на кръвта, намалява потенето и загубата на топлина. В резултат на това температурата на вътрешните органи се увеличава. Това е много опасно!

Максимумът, който можете да направите, е студена превръзка на челото на детето, за да се облекчи състоянието, но само след прилагане на антипиретик.

Пластири, горещи вани за крака и вдишването на пара са още по-вредни. При най-малкото съмнение за температура, прилагането на тези процедури ще предизвика повишаване.

предишна статияСам Мендес се завръща към режисурата с „1917“, посветен на Първата световна война
следваща статия10 писатели, които мразят своите творби