Начало Спорт Златният Семен Новиков: Знам, че в България харесват руснаците, но сега ще...

Златният Семен Новиков: Знам, че в България харесват руснаците, но сега ще харесат и украинците

29
Семен Новиков


Семен Новиков имаше блестящо представяне и спечели заслужено олимпийска титла в класически стил на борбата. Той спечели златото след убедителна победа срещу иранеца и световния вицешампион Алиреза Момадипиани с 7:0, като донесе първата олимпийска титла в борбата за България след 24 години, откакто Армен Назарян триумфира при 58-килограмовите класики на Игрите в Сидни през 2000 година.

„Пътят беше дълъг и труден. Знаех, че няма да е лесно, защото пристигнах в България, без да говоря езика. Семейството ми и приятелите ми останаха в Украйна. Това не беше лесно. Исках просто да започна живота си отново, от нулата, след контузията в рамото“, сподели Новиков.

„Посвещавам медала на родителите си, на Гриша Ганчев, който ми даде втори живот в спорта, както и на личния ми треньор Сослан Фарниев, който вярва в мен и ме поведе от бронзов до златен медалист“, каза още олимпийският шампион.

Семен Новиков е роден в Харков през 1997 г. Първоначално се занимава с борба на 6 години по инициатива на близък приятел на семейството, който е треньор.

През 2020 г., когато все още се състезава за Украйна, става европейски шампион в категорията до 87 кг. Въпреки това не успява да се класира за Олимпиадата в Токио през 2021 г. поради пандемията от COVID-19. На негово място в японската столица заминава Жан Беленюк, който печели титлата.

Решението кой да участва в Олимпиадата е обект на скандал, а взаимоотношенията между двамата борци са напрегнати. Оттогава се появяват слухове, че Новиков може да се състезава за България, за да се установи кой е по-добрият между него и Беленюк на международната сцена.

След агресията на Русия срещу Украйна, Новиков преминава в България и придобива българско гражданство.

През 2023 г. на Европейското първенство в Загреб в категорията до 87 кг в класически стил спечели трето място за България. Същата година е обявен за спортист номер 1 от Българската федерация по борба.

„Най-важното беше, че вярвах в себе си. Аз и моят треньор вярвахме. Горд съм, че донесох злато на България и първи медал. Всеки ден виждах медалите на България и знаех, че трябва да се променя ситуацията. Бях много мотивиран, готов да не оставя шанс на противника. С треньора ми обсъждахме тактиката и знаех, че съм на по-високо ниво. Трябваше да изляза и да го докажа. Горд съм, че не само съм първият българин на подиума, но и първият европеец в борбата до момента“, заяви още Новиков.

„Радвам се, че донесох радост на българския народ с този медал. Знам, че в България обичат руснаците, но сега ще обичат и украинците. Изучих химната още от европейското първенство, ще я изпея и днес“, каза шампионът.

Думите на Семен Новиков ни накараха да размислим за патриотизма, който неотдавнашно се обсъжда много. Кой е по-голям българин – украинецът, който донесе златен медал за България, се гордее и пее българския химн, или нашите псевдопатриоти, които предпочитат Русия пред своята страна.

Още новини от деня – четете тук