Начало Водещи Зеленски поиска от САЩ падане на забраната за удари на обекти на...

Зеленски поиска от САЩ падане на забраната за удари на обекти на територията на Русия

29
Зеленски
Украинският президент
Володимир Зеленски
Снимка: БТА

Украинският президент Володимир Зеленски призова САЩ да вдигнат ограниченията за украински удари срещу руски военни обекти дълбоко в територията на Русия, по-специално срещу летища.

Украинският държавен глава каза това в реч в Института „Рейгън“ във Вашинтон, съобщи кореспондент на агенция Укринформ.

Зеленски отбеляза, че през май и юни Украйна е спряла руската офанзива срещу Харков, включително благодарение на разрешението на САЩ да нанася удари по военни обекти на територията на Русия.

Украинската армия е унищожила също така руски ракетни установки, които са обстрелвали Харков почти ежедневно от повече от две години, каза украинският президент.

НАТО се нуждае от 350 хил. военни за отбрана при евентуално нападение на Русия

Представете си само какво можем да постигнем, когато бъдат вдигнати всички ограничения. Също така можем да защитим нашите градове от руските планиращи бомби, ако американското ръководство направи стъпка напред и ни разреши да унищожаваме руски военни самолети в базите им. Това би имало незабавен резултат. Очакваме тази стъпка“, каза Зеленски, пише БТА.

Освен това Киев ще получи възможност значително да ограничи действията на руската армия в Южна Украйна и да я изтласка оттам, „ако американското ръководство му помогне с необходимите способности за нанасяне на удари в дълбочина срещу руските сили и логистика на Кримския полуостров“, допълни украинският лидер.

Зеленски отбеляза, че тези стъпки биха подсилили Украйна,

„както и днешното изключително решение на САЩ и партньорите на Киев да доставят на Украйна допълнително пет системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ и десетки други, като дадат приоритет на противовъздушната отбрана на Украйна“.

Той призова също САЩ да подкрепят Украйна в организирането на втора среща на върха за мир тази година, основана на украинската формула за мир – „още по-мощно и наистина решително“.

НАТО праща най-малко 4 системи „Пейтриът“ на Украйна. Зеленски: Не чакайте ноември

Необходима ни е тази подкрепа на САЩ“, посочи Зеленски.

По-рано беше съобщено, че държави членки на НАТО са обявили изпращането в Украйна на пет стратегически системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ и САМП-Т, както и на десетки тактически системи за противовъздушна отбрана.

Тридневната срещата на върха на НАТО във Вашингтон приключва утре. Украинската делегация на форума се води от украинския президент Володимир Зеленски, посочва Укринформ.