Сподели
звезда, изригване

Астрономи забелязаха изригване, идващо от „звезда-бебе“ на разстояние от 685 светлинни години, което е 10 000 по-мощно от изригването на Слънцето, съобщава в. „Дейли мейл“. Според учените звездното изригване може да предостави ценна информация за зараждането на потенциално обитаеми екзопланети и за това как подобни събития могат да повлияят на космическия материал, заобикалящ далечни звезди.

Звездата от тип М е само на 2 милиона години, което означава, че ще измине още доста време преди да достигне пълните си размери. Тя е била забелязана с от обсерваторията в Чили, с помощна на мощния телескоп Next-Generation Transit Survey.

Въпреки че звездите от тип М имат силно магнитно поле, което не им позволява да изригват, според учените наблюдаваното явление е изключително рядко и се повтаря на всеки три години.

„Това е звезда, която показва лека активност, която през останалото време е изключително рядка – твърди доктор Джеймс Джакман от Университета Уоруик – И изведнъж забелязахме, че яркостта на звездата нарасна седем пъти над нормалните нива само за няколко часа. След изригването тя отново се успокои“.

„Виждали сме подобна активност при слънцето, но никога не са били толкова мощни“, твърдят учените. Вероятно поведението на звездата се дължи на факта, че тя е все още „бебе“ и е в началото на жизнения си цикъл.

В началото на годината беше наблюдавано подобно явление от звезда червено джудже. Според учените радиацията при изригването й може да заплаши живота на всяка обитаема планета в обсега й.

Коментари