Начало България За първи път не сме на дъното, Словакия се оказа по-бедна от...

За първи път не сме на дъното, Словакия се оказа по-бедна от нас

789
Сподели

България е страната с най-ниски доходи в Европейския съюз, но изглежда, това не означава, че е най-бедна. Поне що се отнася до това, какво може да бъде закупено с една средна заплата.

Според последните статистически данни, не България, а Словакия е последна в Европейския съюз по покупателна способност на средна заплата. Оказва се, че тамошният среден трудов доход купува по-малко стоки и услуги, отколкото могат да се вземат със средна работна заплата у нас. Не само у нас, а и в Турция и Румъния. Най-висока покупателна способност на населението е отчетена в Люксембург, Германия и Дания. Средна пък е отчетена в Италия, Кипър, Франция и Швеция.

По последни данни на статистическата служба на ЕС Евростат Словакия също е на последно място в Съюза по паритет на покупателната способност на средната заплата (елиминирани са разликите  в ценовите равнища между отделните държави).

„По същество тази оценка е вярна, защото сравняването на средните заплати е неподходящо, тъй като ценовите равнища в отделните държави не са сравними“, коментира словашки анализатор.

Той отбеляза, че по паритет на покупателната способност средната заплата в Словакия е под една трета от тази в Германия и по-малко от половината от тази в Ирландия, Испания и Италия. С една средна заплата в Словения, Унгария, Полша, Чехия и дори Румъния и България може да се купи с над една трета повече, отколкото с тази в Словакия.

При пазаруване в Словакия трябва да платите 1.20 пъти повече за него, отколкото в България. За пример цената на един хляб (500 гр.) в България е около 1.20 лв., в Швейцария – 4.90 лв. ( 2.70 CHF), в Германия – 2.60 лв (1.30 EUR), а в Словакия- 1.80 лв. (0.93 EUR).

Догонването на средноевропейския стандарт на живот, производителност на труда и равнище на икономическо развитие е основната цел на България вече повече от три десетилетия. Въпреки, че официално България все още е най-бедната страна в ЕС, през последните години икономиката на страната укрепва и това личи от последните проучвания. По данни на Националния статистически институт средната месечна заплата у нас е 1525 лева (стойност за второто тримесечие), но това не означава, че сме с най-ниските реални възможности за потребяване.

Коментари