Начало България За първия учебен ден: Отново фалшиви публикации за отпадане на български писатели...

За първия учебен ден: Отново фалшиви публикации за отпадане на български писатели от програмата

39
училище ваканция

Наближаването на новата учебна година вълнува българите с разисквания в социалните мрежи относно отпадането на български класики и произведения от учебната програма.

Подходът е обичайният, използван в предишни ситуации, които се стремят да породят недоволство и да заблудят обществото, че някой се опитва да изтрие и смени българската култура и история.

Отново са обсъдени творби като „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“, „Къде си, вярна ти любов народна“, „История славянобългарска“, които предизвикаха контроверс през 2016 година при обновяването на учебните програми.

Истината е, че имаше предложение за отпадане на тези произведения, но поради общественото недоволство плановете не се осъществиха.

Тъй като се появиха разногласия около учебните програми, тогавашният министър на образованието Тодор Танев подаде оставка. „По света и у нас“ направи разследване на случая през януари и март 2016 година, като разясни какво се случва с тези произведения, напомня БНТ.

„Нов скандал с учебниците“: Фалшива новина от 2019 г. отново се вихри във Facebook

„Родната реч“ вече не се изучава в литературата за пети клас, но се запознава в началните класове, втори и трети. „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“ е включена в урока по история за шести клас.

Преглед на националната телевизия показва, че „История славянобългарска“ е част от учебната програма, но е преместена в девети клас, докато „Къде си вярна ти, любов народна“ се изучава в шести клас по „Музика“, а „Хубава си, моя горо“ е част от учебната програма по литература за шести клас.

„Вятър ечи, Балкан стене“ се изучава в седми клас по литература.

Публикациите във Фейсбук твърдят, че изброените произведения са премахнати от програмата, но това не е така.

Нова истерия: 3 март е заличен от учебник за деца в чужбина. Да, ама не!

„След приемането на новия Закон за предучилищно и училищно образование не са отпадали и не са подлагани на обсъждане отпадане на произведения на български автори от учебните програми“, съобщиха от просветното министерство за БНТ.

При подобни дезинформационни кампании често се поставя под съмнение и „Аз съм българче“, както и че националният празник 3 март е „заличен“ от историческите учебници.