На снимката: Виктор Орбан

Текстът е публикуван във WELT.de.

Всеки, който пренебрегва върховенството на закона в Европа, вече няма да получава пари от Брюксел – това желаят повечето държави членки. Това ли е правилният подход за Европейския съюз?

Да, казва Дженифър Уилтън

Преди 16 години десет държави се присъединиха към ЕС, който по това време съществуваше от 42 години.

Почти всички бяха от Източна Европа. Полша и Унгария бяха сред тях. Тогава имаше много дискусии, особено сред младите хора. Еуфорията беше доста често срещана.

Говореше се какво е Европейският съюз и в какво трябва да се превърне: в нещо повече от само икономическа общност, но какво точно? Политически субект? Културно пространство? Никой не можа да намери окончателни отговор на тези въпроси, което не беше проблем, докато дискусията все още я имаше.

Някои неща обаче лесно се забравят: От години в Унгария са в сила закони, които ограничават свободата на правосъдната система; Голяма част от медиите също са контролирани от правителството; неподкрепящите правителството учени и неправителствените организации биват потискани.

В Полша през последните години независимостта на съдиите също беше системно ограничавана под претекста на „съдебна реформа“; министърът на правосъдието е и главен прокурор; ясно се изразява и кои точно медии се толерират.

Европейският съюз като общност с ценности

В член 2 от Договора за ЕС, който всички държави членки са подписали, се казва: „Ценностите, на които се основава Съюзът, са зачитането на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и зачитането на правата на човека, включително правата на хората, принадлежащи към малцинствените групи. “

Повечето страни в ЕС си спомнят тези думи. В продължение на години Унгария, а сега и Полша, бяха многократно предупреждавани, питани и предпазливо заплашвани от Брюксел. И винаги се случваше: почти нищо.

Сега ЕС иска да е последователен и да обвържете евросредставата с така наречения механизъм за върховенство на закона, който да важи за всички. Става въпрос за пари, които са изключително необходими в цяла Европа.

Полша и Унгария са сред основните бенефициенти на бюджета. Обаче го блокират. Тоест: Те не искат средствата на ЕС да бъдат обвързани с придържането към основните ценности на ЕС, ценности, които те са приели за свои, когато са се присъединили към Съюза.

Еврокомисията би искала да предотврати всичко, което би могло да редизвика разделение, обясняват от Брюксел, показвайки колебание. Общите ценности обаче са тези, които все още държат Европейския съюз. Да защитиш тях, означава да предотвратиш разделение.

Авторката като дете е пътувала из Източна Европа и е обикнала Унгария от пръв поглед.

Не, казва Дирк Шумер

Европейският съюз не би могъл да избере по-лошо време за проява на сила в опит да спаси върховенството на закона в Унгария и Полша.

Докато общественият живот почти навсякъде в ЕС е блокиран, а рецесията предизвиква ужас у хората, двете нации, управлявани от десни популисти, най-накрая трябва да започнат да се придържат към либералните европейски ценности.

След като ЕС от години не предприема нищо повече от заплашителни думи срещу действията на Виктор Орбан и Ярослав Качински, политиците, чиято алчност за власт ЕС искаше да ограничи, сега те получават идеалната възможност да блокират бюджета за следващите няколко години.

В Унгария и Полша управляващите партии Fidesz и PiS отново могат да запеят старата песен и да продължат да се представят като жертви на мерките в Брюксел, дори като демократи, изправящи се срещу нововъзникващия „ЕСССР“.

В нациите, чието самоопределение е било систематично потискано по време на съветското управление, продължило с години, тези популистки изказвания имат голяма тежест.

Ако ЕС все пак реши да предостави достъп на Унгария и Полша до евросредствата, въпреки че те не изпълняват изискванията за върховенство на закона, то тогава трябва да се запитаме кой изобщо е „ЕС” в този случай.

Жалка кампания за европейската общност

Тъй като няма конституция, Европейският съюз няма еквивалент на конституционен съд, който в една национална държава би могъл да делегитимира нарушения на законите от федералните държави.

В момента Европейският парламент е движещата сила на отделянето на Варшава и Будапеща от останалите страни членки. Но тогава жалката кампания на парламентаристите за обединената европейската цивилизация придобива партийно-политически привкус.

Защо само Унгария и Полша са на прицел, но не и Малта, където след убийството на критичен журналист излязоха наяве мафиотските мрежи, стигащи чак до управлението.

Или България, където хиляди хора излизат на улиците в продължение на месеци, бунтувайки се срещу съдебна система, която изглежда по-корумпирана и зависима от полската?

Може би други държави, членки на ЕС, ще се измъкнат, защото там управляват партии, които поддържат добри взаимоотношения с ЕС и просто нарушават правилата по-умно.

За гражданите настоящата блокада допълва картината, започваща от Брекзит и оттеглянето на Комисията фон дер Лайен до COVID-бюджета: ЕС поддържа високомерния си тон, без да е способен да свърши каквото и да е било.

Преди реформата във Варшава и Будапеща първо е ред на Брюксел.

Авторът случайно става свидетел на първия пробив на комунизма във Варшава през 1980 г., през есента на 1989 г. е също толкова случайно и в Унгария и оттогава много уважава хората и културите на изток от Одер, Нейс и Лайта.

предишна статия„Форин полиси“: Защо САЩ не могат да победят коронавируса и не се вижда как ще успеят
следваща статияОткъде ще дойде следващата пандемия