Начало Свят „За“ и „против“ вдигането на чистачките през зимата

„За“ и „против“ вдигането на чистачките през зимата

1703

В зимни условия шофьорите се делят на два типа. Едните вярват, че след като паркират автомобила си при снеговалеж, трябва да „вдигнат” чистачките, като ги отлепят от предното стъкло. Другите са точно на обратното мнение. Всички смятат, че са прави, но в крайна сметка някой бърка. Кой е той?

Практиката да се вдигат чистачките след паркиране на автомобила през зимата е въведена преди много години, пише Automedia. Аргументите на шофьорите е проста – вдигнатите чистачки не замръзват към стъклото, върху тях не остават лед и сняг. Следователно гумената им част няма да пострада при замръзване на предното стъкло. Освен това се намалява рискът от излизане от строя на целия механизъм, ако чистачките бъдат задействани, докато са замръзнали. Общо взето – логично обяснение.

Само че доводите срещу подобно действие също звучат доста убедително. На първо място редовното вдигане на чистаките и държането им в такова положение е вредно за целия механизъм като цяло. Разхлабва се пружината, която трябва да държи чистачката прилепнала към стъклото. Така след време се оказва, че гумената част не почиства както по-рано. И дори нейната смяна с нова не решава проблема по никакъв начин, тъй като пружините вече са увредени.

Всъщност опасността от увреждане на перата (гумената част) при чистене на лед е доста преувеличена. Този елемент се износва много по-бързо при контакт с пясък или други абразиви, които се полепват по стъклото по време на движение. Така че „вдигането” на чистачките е доста съмнителен подход през зимата.

Има и друг важен момент – нагряването на предния прозорец (при тези модели, които разполагат с такава функция) върши основната работа, ако стъклото е замръзнало. Ако подобна функция отсъства, след загряване на двигателя и затопляне на купето, ледът също ще падне и чистачките ще започнат да работят нормално. Вярно е, че това ще отнеме повече време, но пък най-нетърпеливите могат да разчитат на ръцете си. И така да икономисат няколко минути от времето си.

предишна статияНова социална мрежа стана истински хит  
следваща статияПрез 2017 г. геймърите и майнърите са закупили видеокарти за $776 милиона