Начало Коментар Защо Урсула фон дер Лайен не спомена и България в предупреждението ѝ...

Защо Урсула фон дер Лайен не спомена и България в предупреждението ѝ към РСМ?

79
Северна Македония, Европейски съюз
Снимката е илюстративна

По време на неделната си клетва в парламента в Скопие новоизбраната президентка на страната Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, сътвори скандал, който имаше широк международен отзвук.

Тя нарече страната си „Македония“, пренебрегвайки по този начин Преспанския договор, където страната приема официално името си Република Северна Македония по настояване на Гърция.

В предизборната си кампания Силяновска неколкократно е заявявала, че няма да използва „Северна” в името на държавата, което бе променено с Преспанския договор с Гърция от 2018 г.

Това доведе до остра реакция – още в момента на церемонията посланикът на Гърция в страната напусна пленарната зала в парламента, а по-късно Външното министерство на Гърция определи поведението на Силяновска като открито нарушение на Преспанския договор.

Остри реакции след скандала, който сътвори новият македонски президент на клетвата си

„Този акт нарушава явно Преспанския договор, но и конституцията на съседната страна, която беше хармонизирана с международните ѝ ангажименти“, се подчертава в изявлението на външното министерство на Гърция.

Реакцията на гръцките власти беше светкавична, такава беше и реакцията на Европейската комисия. Председателят на Комисия Урсула фон дер Лайен изпрати предупреждение, че трябва да се придържа към сключените международни споразумения, включително Преспанския договор с Гърция.

Въпреки че цялата предизборна кампания в РСМ премина в антибългарска риторика, властите у нас реагираха, като изчакаха първия работен ден.

И президентът Румен Радев, който има твърда позиция по темата, и премиерът Димитър Главчев изчакаха понеделник, за да отговорят на провокацията.

Вероятно заради това, че през цялата кампания преди изборите имаше провокации, които останаха без последствия, политиците в РСМ се окуражиха, като сътвориха и първата такава, насочена към Гърция.

Иван Николов за ДЕБАТИ.БГ: Титовото етноинженерство превърна македонските българи в един нов елемент

И сгрешиха.

Още същия ден гръцката дипломация се задейства, което доведе и до реакцията на фон дер Лайен.

Какво е направил българският премиер и външен министър Димитър Главчев, не е ясно, но видно от действията на правителството, той оповести позицията си сутринта в понеделник.

Малко преди него това направи и президентът Радев. Дали той е провел разговор с ръководителката на ЕК, не е ясно.

Резултатът е, че ЕК ни постави в графата „други“, въпреки че страната ни е засегната точно толкова, колкото и Гърция.

Още коментари – четете тук