F-16

Радев премина всякакви граници в лобистките си усилия да осуети закупуването на Ф-16 за българската армия. Не съществуват абсолютно никакви индикации, че договарянето по сделката е за сметка на количеството и качеството на съпътстващото покупката на самолетите въоръжение. Но дори и това не е най-важното в тази абсурдна позиция на българския президент в услуга на чужди интереси.

„Тази сделка е на гърба на ВВС, на летците и техниците…“ Радев може да не притежава достатъчен политически опит, но знае добре, че качествата на самолета Ф-16 – достатъчно по-добре проявени от тези на алтернативни варианти, за които той лобира – не са единственият, дори не са най-значимия аргумент за закупуване на този самолет.

По-важни са други два аргумента. Първо, с Ф-16 българските ВВС стават напълно съвместими и интегрирани в регионалните системи на ВВС на НАТО – всички български съседи ползват също Ф-16. Второ – стратегическото партньорство със САЩ е не просто основен – то е основният фактор за гарантиране на българската национална сигурност и отбрана. Затова Кремъл не може да се примири с придобиването на Ф-16 от България. Затова руските лобисти не отслабват нито за миг черния ПР срещу сделката на България за Ф-16.

Парадоксално е, но е факт, че българският президент е водеща фигура в този черен ПР. И също – не без значение – летците и техниците във ВВС на БА ще притежават летателна техника на нивото на българското членство в НАТО – най-после! Въпреки усилията на техния бивш колега и настоящ президент.

Заб: Заглавието е на „Екип нюз“.