Начало Коментар Защо Радев и Главчев едновременно заеха антиевропейски позиции?

Защо Радев и Главчев едновременно заеха антиевропейски позиции?

74
Радев връчи на Главчев мандата и заяви, че няма да се меси в състава на правителството

Случайно или не през последните два дни и президентът Румен Радев, и служебният премиер Димитър Главчев, по различни поводи заеха антиевропейски позиции, въпреки ясните решения на българския парламент по тези въпроси. Дали това е случайно или не засега остава само да гадаем, но в обществото така или иначе започва да се пораждат тревоги относно бъдещето на България. А ето и хронологията на двете събития:

Напълно неслучайно по време на Парламентарната асамблея на НАТО, провеждаща се в София, върховният главнокомандващ на българската армия абдикира и замина за Унгария, за да се вижда с Виктор Орбан. От Швейцария той притеснително повтори опорките на Кремъл, че Русия няма да напада повече държави, но че в НАТО са готови да нападнат Русия.

„Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава – член на НАТО, провокира пряк сблъсък с Русия. Има държави, които казват – вчера го каза и самият генерален секретар – използвайте нашите далекобойни оръжия да удряте дълбоко в тила на Русия. Русия отговаря – аз вече имам правото да удрям вас. Според вас, това как може да приключи“, заяви радев

„Всички държави членки на НАТО са въвлечени по един или друг начин в тази война – с разузнавателна информация, предоставяне на оръжие и муниции, както и съветници на територията на Украйна“, каза още Радев.

„Това са вече много сериозни неща. Защото Русия отговаря, че си запазва правото да нанесе удари по тези държави. Аз се надявам да не стигнем до това, но трябва здрав разум и от двете страни. Стигне ли се дотам, няма никакво значение какви решения взема нашият парламент“.

По този начин българският президент открито зае проруската и антиевропейската позиция по отношение на войната в Украйна.

При служебния премиер Димитър Главчев, случаят е малко по-различен. Вчера от BIRD.BG научихме, че в последния момент Главчев се е опитал да промени българската позиция относно клането в Сребреница така, че тя да бъде в съзвучие с руската и сръбската, а не с общоевропейската.

Става дума за проекторезолюцията на ООН, която обявява 11 юли за международен ден за почитане на жертвите от геноцида и осъжда отричането на геноцида като исторически факт, включително отговорните за геноцида в Сребреница. В резолюцията не се споменава поименно Сърбия. Въпреки това сръбската държава, подкрепяна от Руската федерация предприеха интензивни дипломатически совалки, за да провалят приемането на резолюцията.

България е съавтор на проекторезолюцията заедно с Германия и Руанда и до последния момент инструкциите от Външно министерство са ясни. Съавторството по проекторезолюции в ООН задължава държавата да я подкрепи без да се обяснява. Но в 12 без 5 премиерът Главчев изпраща грама, в която изисква от постоянния ни представител да гласува “въздържал се”, противно на водената политика до момента.

Скандална грама на премиера Димитър Главчев до постоянния ни представител в ООН Лъчезара Стоева разкрива безпрецедентен натиск на служебното правителство да бъде променена геополитическата позиция на България в последния момент.

Според източници на BIRD.BG до обрата в позицията на правителството се е стигнало след комуникация между Александър Вучич и Бойко Борисов, в който на бившия премиер е било припомнено, че Сретен Йосич скоро излиза на свобода.

В крайна сметка Стоева отказва на Главчев и България подкрепя резолюцията, което ни спасява от голям дипломатически срам.

Дали Главчев е повлиян от дългогодишния си партиен бос Бойко Борисов или от настоящия си патрон Румен Радев няма голямо значение и едва ли някога ще разберем. Очевидно е, че това не е негово спонтанно политическо решение, понеже Главчев не е много запознат с външната политика на страната. Но който и да е повлиял на премиера, реакцията му е изключително обезпокоителна, защото в изявленията си досега Главчев заемаше твърда проевропейска и пронатовска политика, за разлика от президента Румен Радев, който никога не е имал убедителни проевропейски и пронатовски позиции, а напоследък повтаря категорични проруски опорки.

Вероятно е време парламентът, който Слава Богу, според новите конституционни промени работи, да се събере извънредно и да обсъди и двата тревожни случая, както и да декларира ясно позицията на България по тези изключително важни за страната ни въпроси още веднъж. Защото ако премълчаваме истината в името на краткосрочно политическо спокойствие, то една сутрин може да се събудим като Северна Македония или Грузия – далеч от вратите на Обединена Европа.

Още актуални коментари – четете тук