Начало Здраве Защо първите дни на почивка в морето са особено опасни за здравето...

Защо първите дни на почивка в морето са особено опасни за здравето и как да се предпазим?

1609
Едно от най-приятните неща в летния сезон е отпуската и почивката. Мнозина от нас избират да отидат на море и веднъж стигнали до избран

Едно от най-приятните неща в летния сезон е отпуската и почивката. Мнозина от нас избират да отидат на море и веднъж стигнали до избраната дестинация, нямат търпение да се насладят на пясъка и морската вода, пише Zdrave.to. Желанието да наваксаме цяла година далеч от брега обаче може да се окаже изключително опасна.

Лекарите предупреждават: почивка на брега трябва да бъде умерена и да не се злоупотребява с морски и въздушни бани. Причината е, че в ранните дни почивката на плажа може да навреди на здравето на някого, ако в тялото му прониква прекомерно количество йод.

Отивайки на почивка на морето, жители на градове попадат в среда, където въздухът е наситен с йод – това може да предизвика истински „йоден удар“, смята лекарят-рехабилитатор Валентин Ковтун. Експерти посочват, че рязка промяна на условията, причинява на организма на гражданите, свикнали с напълно различно качество на въздуха, стресис за щитовидната жлеза.

„Щитовидната жлеза е принудена да се приспособи, за да работи в условия на недостиг на йод. При условия, където има излишна йод, може да форсира работата си по складирането ѝ, което е изпълнено с тиреотоксикоза. Или обратно – щитовидната жлеза забавя работата си, което води до летаргия, оток, повишаване на теглото, „- каза лекарят.

Особено опасни в това отношение са първите дни на брега. За почивка на морето организмът трябва да се адаптира постепенно и гладко, съветва експертът. За да се избегне свръхдозата с йод, на първия ден след пристигането, не трябва да прекарвате на морския бряг повече от половин до два часа.