Сподели

И днес се проведе рехав протест на „Възраждане“. Но демонстрациите започнаха още миналата седмица.

В четвъртък, около 500 души се събраха пред Народното събрание, за да протестират. Първоначално демонстрацията им бе организирана от „Възраждане”, но към тях се присъединиха всякакви други недоволни, включително антиваксъри и противници на 5G мрежата.

протест, Възраждане

Протестът продължи няколко часа, мина през голямата част от центъра на София, блокира улици и вдигна столичната полиция на крак. Организаторите се заканиха, че няма да прекратят протестите, докато правителството не падне. И демонстрациите им продължиха и през уикенда, но от ден на ден по-рехави.

Ако в началото се наблюдаваше някакъв заряд на недоволство, то през последните два дни е очевидно, че в протестите участват „обичайните заподозрени”, максимум 50 човека.

протест, Възраждане

В четвъртък протестиращите изглеждаха като мирни граждани, които изразяват недоволството си политиката на правителството, то с течение на времето започнаха да се появяват антиевропейски и проруски лозунги.

През почивните дни на плакатите на протестиращите се появиха призиви за отказване от европейския път на България и еврозоната. Повече българи обаче са проевропейски настроени и не подкрепят руската пета колона у нас.

протест, Възраждане

На практика, с тази антиевропейска реторика, протестът на „Възраждане” вместо да заплашва правителството, той по-скоро го бетонира.

Важно е да се отбележи още, че протестите започнаха няколко дни, след като Варненската прокуратура започна разследване срещу Костадинов за присвояване на държавна партийна субсидия.

протест, Възраждане

Протестът съвпадна и натиска на правителството върху „Лукойл”, свързан с горивата и плащането на данъци.

Въпросът е защо партия „Възраждане”, чийто лидер е Костадин Костадинов, познат в мрежата като „Костя Копейкин”, не успя да пожъне успех. И отговорът е много прост: той просто не успя да консолидира по-голямата част от обществото, която не харесва правителството.

протест, Възраждане

А не успя да го направи, защото проповядва клишетата на руската пропаганда.

Коментари