Начало Водещи Защо празнуваме Коледа на 25 декември?

Защо празнуваме Коледа на 25 декември?

1527
Коледа

Коледа е както строго религиозен празник, така и широко разпространен комерсиален феномен.

За две хилядолетия, хората по целия свят изследват традициите на Коледа, пише „Хистори”.

Коледа

Християните празнуват Коледа като денят, в който се е родил Божият син в Назарет.

В популярната култура, на 25 декември се разменят подаръци, украсяват се коледни дръвчета, ходи се на църква и се правят големи семейни вечери. Разбира се, всички деца чакат да дойде Дядо Коледа.

Коледа

ПРАЗНИКЪТ В ДРЕВНОСТТА

Средата на зимата от години е празник по целия свят. Векове преди раждането на Иисус, ранните европейци празнували светлината и раждането в най-тъмните дни на зимата.

Много народи са се радвали на зимното слънцестоене като момент, в който най-лошото от зимата вече е минало, дните се удължавали и слънчевата светлина била повече.

В Скандинавия празнували Йол от 21 декември – зимното слънцестоене. В чест на завръщането на слънцето, бащите и синовете носели вкъщи големи дървени трупи, които палели. Хората празнували докато не изгоряло напълно дървото, което можело да отнеме около 12 дни. Северняците вярвали, че всяка искра от огъня означава ново теле или прасе, което ще се роди през новата година.

Краят на декември се празнувал в голяма част от Европа. По това време на годината, повечето от добитъка бил или прибран, или заклан, осигурявайки храна на стопаните си за зимата.

За мнозина това време на годината била единствената възможност да хапнат прясно месо. Освен това, повечето вина и бира, направени през годината, вече били готови за консумация.

В Германия почитали езическия бог Оден по това време от годината. Немците били ужасени от Оден, тъй като вярвали, че той лети през нощта, за да гледа какво прави неговият народ, и решавал кой да живее и кой не. Заради това, много хора предпочитали да си стоят вътре.

САТУРНАЛИИ

В Рим, където зимата не е толкова сурова, както на Скандинавския полуостров, празнували Сутарналии – празникът в чест на Сатурн, богът на земеделието.

Сатурналии започвала в началото на седмицата преди зимното слънцестоене и продължавал цял месец. Това бил периодът на изобилието – храната била много, напитките били в повече и съответно общественият ред в Рим бил меко казано пренебрегван. За месец, робите ставали началници, селяните управлявали града, никой не работел, за да може всички да се присъединят към веселбата.

Коледа

Пак през зимата, римляните празнували Ювеналия – празникът на децата в Рим. В допълнение, по-богатите често отбелязвали 25 декември като рождения ден на Митра – богът на слънцето. Вярвало се, че Митра е бог и на новородените от скала. За някои римляни, рожденият ден на Митра бил най-страшният ден в годината.

В ранните години на християнството, Великден бил основният и най-важният празник, а раждането на Иисус не се празнувало.

През IV век църквата решила да обяви и рождения ден на синът Божи за празник. За съжаление в Библията не се споменавала датата (както по-късно пуританците казват, за да отхвърлят легитимността на празника).

Въпреки че някои доказателства предполагат, че раждането на Иисус се е случило през пролетта, папа Юлий I избрал 25 декември.

Коледа

Предполага се, че църквата избрала тази дава в опит да „абсорбира” традициите на езическия фестивал Сатурналии. Първо празникът се наричал Рождество, а традициите се разпространили от Египет до Англия само за няколко десетилетия. До края на VIII век, празникът вече бил популярен и на Скандинавския полуостров. Днес гръцките и руските православни църкви празнуват Коледа 13 дни след 25 декември – Денят на Богоявление или Тримата царе. Вярва се, че на този ден, тримата мъдреци намерили Иисус в яслите.

След като Коледа започнала да се празнува около зимното слънцестоене, шансовете, че новият празник ще бъде по популярен се увеличили драстично.

През Средновековието християнството завладяло по-голямата част от Европа и изместило езическите обичаи. На Коледа вярващите ходели на църква, после се напивали и го превръщали в карнавал.

Коледа

Всяка година просяк или ученик бил коронясван за „господар на нечестивите”. Бедните ходели по къщите на богатите, търсейки храна и напитки.

Ако им откажели гостоприемство, просяците си отмъщавали със зло.

С годините Коледа се превърнал в денят, в който богатите можели да изплатят „дълговете” си към обществото.

В началото на XVII век, вълната на религиозната реформа тотално промени начина, по който Коледа се празнувала в Европа. Когато Оливър Кромуел станал лорд-протектор на Англия през 1645г. той обещал да освободи държавата от упадък и да отмени Коледа.

След обществено недоволство Чарлз II бил възстановен на трона и заедно с него се върнала и Коледа.

Изселниците в Америка били дори по-големи пуритани от Кромуел и затова първоначално на новия континент Коледа не се празнувала.

Коледа

От 1659 до 1681 г. празникът на Коледа всъщност бил забранен в Бостън. Всеки, който демонстрирал коледния дух, бил глобяван с пет шилинга. За сметка на това, в Джеймстаун, капитан Джон Смит обявил, че всеки, който иска, може да се празнува Рождество.

След американската революция, английските обичаи били забранени и Коледа не била призната официално за празник до 26 юни 1870 г.

Коледа

Едва в края на XIX век Коледа се появила в Америка. Американците преоткрили Коледа и я превърнали от карнавален празник до семеен ден.

В наши дни: Всяка година около 30-35 милиона истински елхи се превръщат в коледни дръвчета, само в САЩ. В Америка има повече от 21 000 разсадници за коледни дръвчета.

Коледа

предишна статияДядо Коледа вече е на път! Вижте къде се намира в момента
следваща статияЧестито Рождество Христово!