Начало Здраве Защо получаваме синини по тялото?

Защо получаваме синини по тялото?

1248
синини

Случвало ви се е сигурно – откривате някоя синина по тялото си, а дори не си спомняте от какво би могла да е. Освен натъртването, което води до образуването на оток и синина, друга причина за появата на виолетови петна по тялото, изглежда че няма, пише Obekti.

Тогава откъде идват те?

Явлението се дължи на слаби капиляри. А това от своя страна означава недостиг в тялото на витамините „С“, „Р“ и „К“.

Причината за синини може да бъде и хеморагичен васкулит – заболяване, свързано с нарушения на имунната система и патологията на свойството на кръвосъсирване.

Ако липсват подобни заболявания, тогава вероятно тялото ни се нуждае от малко подкрепа под формата на витамините „C“ и „Р“, които се съдържат в шипката, черешите, къпините, кайсиите и цитрусовите плодове. Или ако е необходимо да добавим към менюто си витаминен комплекс, съдържащ витамин „С“, рутин, биофлавоноиди и хесперидин.

Източници на витамин „К“ са зеленолистните зеленчуци, кафявите водорасли, рибеното масло, соевото масло, яйчения жълтък и люцерната. Така че би било много полезно да включим някоя от тези съставки в диетата си. Така няма да ни се налага да крием под дълъг ръкави и крачоли синьо-виолетовите последици от авитаминозата.