Начало Интервю Защо американците предпочитат Израел пред Украйна?

Защо американците предпочитат Израел пред Украйна?

74
ракети
Американска система за ПВО „Пейтриът“

Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди нападението на Иран с ракети и дронове срещу Израел, но и обяви, че неговата страна има нужда от същата помощ на съюзниците си, за да отблъсне руските атаки, предаде Ройтерс. Вече месеци наред наблюдателите на световните политически процеси гадаят защо американците помагат повече на Израел, отколкото на Украйна, при положение, че и двете страни са изправени пред симетрична заплаха от по-голям, авторитарен и агресивен съсед – респективно Иран и Русия.

В този смисъл, украинският държавен глава за пореден път призова Конгреса на САЩ да даде одобрението, което бави, за новия пакет от военна помощ за Киев, тъй като украинските войски са подложени на нова офанзива от страна на руските сили в Източна Украйна, а градове и инфраструктура са атакувани всекидневно от Москва с ракети и дронове.

Украинският президент направи и недвусмислен паралел между Иран и Русия:

„Иранските действия заплашват целия регион и света, както руските действия носят заплахата от по-широк конфликт. Очевидното сътрудничество между двата режима в разпространяването на терора трябва да се сблъска с категоричен и единен отговор от света“, написа той в социалната платформа „Екс“.

Зеленски допълни още:

„Фактът, че ние в Украйна чакаме с месеци за жизненоважен пакет от помощ, фактът, че ние все още чакаме гласуването му в Конгреса на САЩ, води към друг факт – че самоувереността на терористите расте в тези месеци“, каза президентът на Украйна, като посочи, че „няма повече време за губене“.

И докато войни бушуват и в Украйна, и в Газа, в Конгреса на Съединените щати се разиграва друга битка: за това коя страна трябва да получи пари за помощ.

Председателят на Камарата на представителите (долната камара) в Конгреса на САЩ Майк Джонсън каза, че ще се опита да прокара помощ за Израел тази седмица, в контекста на иранското нападение с ракети и дронове в нощта срещу 14 април. Той обаче не уточни дали законопроектът за Израел ще включва помощта за Украйна или за други нуждаещи се съюзници на САЩ.

И Украйна и Израел воюват с  авторитарни държави, известни с диктатурата, нарушаването на човешките права и незачитането на международните правила. За разлика от Украйна, обаче Израел е много по-стар съюзник на САЩ и НАТО. Не е тайна, че в американския конгрес има влиятелно еврейско лоби. Украйна не може да се похвали с нито едно от двете.

През последните месеци републиканците в Конгреса на САЩ саботират одобряването на повече средства за Украйна, която се стреми да отблъсне пълномащабната руска инвазия, започнала пред малко повече от две години. Това се наблюдава особено след началото на войната между Израел и Хамас на 7 октомври, като някои републиканци дори обвързват помощта на Израел с отказ от помощ за Украйна.

„Израел е изправен пред екзистенциална заплаха. Всяко финансиране за Украйна трябва незабавно да бъде пренасочено към Израел“, написа сенаторът републиканец Джош Хоули в социалните медии два дни след началото на войната.

Възгледите на САЩ се изместват. Републиканските гласоподаватели се оттеглят от първоначалната си подкрепа за изпадналата в затруднение Украйна.

Някои експерти посочват че се наблюдава умора от войната в Украйна сред американската общественост. Освен това, самата американска общественост е твърде разделена и заета с предстоящите президентски избори.

Но войната, започната от Хамас в Израел, е ново предизвикателство. Американците отговориха с широкомащабни протести в полза на и на израелската и на палестинската кауза. По този начин украинската проблематика беше загърбена от по-новия конфликт в Близкия Изток.

Част от  проблема е, че по-новите конфликти получават повече внимание от текущите конфликти. Другият фактор е, че войната в Газа привидно е по-жестока. Според „Ал Джазира“ Израел е виновен за смъртта на повече палестински цивилни през последния месец, отколкото Русия е убила украински цивилни през последните 20 месеца. Макар и това твърдение да се различава от данните за убитите и на Украйна и на Русия.

Но няма как да не отбележим, че освен всички други гореизброени фактори Иран е далеч по-лесният военен противник от Русия. В този смисъл, за предизборно настроените американски елити е далеч по-лесно да вземат решение да помогнат на Израел срещу Иран, отколкото да вземат решение да помогнат на Украйна срещу Русия. И ако към този аргумент се добави и „ядреният фактор“, който прави Русия далеч по-опасна, лесно можем да си обясним американската реакция.

Проблемът за в бъдеще е, ако тези двойни стандарти продължат, и западните съюзници продължат да отлагат помощта за Украйна, може да се стигне до там, че украинците да изгубят войната и Русия да се разпростре до границите на НАТО. Ако това се случи, и американците, и европейците ще бъдат съвсем пряко заплашени от агресивната политика на Путин. И тогава това ще им струва много повече пари и ресурси отколкото сега се скъпят да дадат на Украйна.

Още актуални анализи – четете тук