Начало Свят Започнаха да манипулират и станциите за зареждане

Започнаха да манипулират и станциите за зареждане

939

Новите станции за зареждане на електромобили могат лесно да бъдат манипулирани и да се не плаща за получената от тях енергия. За това съобщава германското издание Handelsblatt.

Оказва се, че немските хакери бързо са успели да проникнат в станциите и така да не плащат за получената от тях електрическа енергия. Това е показала проверка на системата за плащане от експерти от Германския компютърен клуб, които са открити сериозни пробойни в системата за защита.

Операторите на зарядните устройства предоставят на своите клиенти карти с вграден чип NFC, в който единственото уникално нещо е номерът. На картите няма никаква персонална информация или цифров подпис на собственика, тоест те не могат по никакъв начин да бъдат свързани с клиента.

За да се зареди електромобила, е нужен единствено валиден номер на картата, пише Automedia. Така тя лесно се клонира (прави се такава със същия номер). Другият вариант е да се вземе номер на реална карта. Фалшификатите дори вече се продават в интернет и този, който купи такава карта, може да я използва, без нейният истински собственик да разбере. При корпоративните карти измамата дори няма да стане ясна, тъй като с тях се осъществяват голям брой транзакции, а следи не се оставят.

Според експерти, слабата защита на картите се дължи на факта, че при тяхното пускане електромобилите са били считани за екзотика и не е имало смисъл да се усложнява (и съответно оскъпява) системата. Сега обаче техният брой расте и съответно мошениците също се увеличават.

предишна статияПроизводител на електромобили има интерес към България
следваща статияГришо и Никол се събраха в Маями, посрещат заедно празниците