Начало Водещи Започва процедурата за промени в Конституцията

Започва процедурата за промени в Конституцията

179
Конституция
Снимка: БТА

В Народното събрание започва процедурата за промени в Конституцията – предложенията за промени в основния закон влизат в създадената за целта парламентарна комисия.

Основните промени са свързани със съдебната реформа, ограничаване на президента при съставянето на служебно правителство и отпадането на изискването министрите и депутатите да са само български граждани.

От проекта отпадна идеята за смяна на националния празник – от 3 март на 24 май.

През тази и следващата седмица предстоят и трите четения в пленарната зала, през които трябва да премине проектът. Трите гласувания трябва да съберат всеки път по минимум 160 гласа. На всичките 3 гласувания трябва да бъдат събрани поне 160 гласа.

През октомври промените в конституцията не бяха приети на първо четене от депутатите. „За” тогава гласуваха вносителите ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, но събраха само 161 гласа, а тогава бяха необходими 180 гласа.

Против конституционните промени се обявиха от Съюза на съдиите в България.

Надежда Йорданов от ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“ обясни, че предложените промени в Конституцията ще доведат до по-добро правосъдие, както и до по-ефективна и прозрачна прокуратура. Тя отбеляза и че ВСС не е успял да приеме нова съдебна карта.

„Всеки участва от гледна точка на своя корпоративен интерес“, заяви и председателят на Комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков.

Според министъра на правосъдието Атанас Славов, промените в Конституцията ще се случат по консенсусен начин. Той е категоричен, че те трябва да гарантират независимостта на съда.

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов, след консултации с председателя на НС в края на ноември, съобщи, че следващото четене на Конституцията в парламента ще е на 8 декември. Очакването е след това – на 12, 13, 14 декември да се развият останалите четения.

Надеждата е до Коледа народните представители да приключат с конституционните изменения.

Още новини от деня – четете тук.