Борис Джонсън ремонти

Дори да не се интересувате какво се случва във Великобритания, вероятността да сте чували името Борис Джонсън никак не е малка.

Бивш кмет на Лондон, бивш външен министър и настояща медийна звезда, Джонсън вече официално обяви кампанията си за наследник на Тереза Мей на поста министър-председател на Великобритания и Северна Ирландия.

Джонсън нагазва в дълбоки води, но той най-вероятно е единственият кандидат, чието име е популярно и извън Обединеното кралство.

Не случайно американският президент Доналд Тръмп го определи като най-подходящия заместник на Тереза Мей, само няколко дни преди визитата си на острова.

Джонсън със сигурност е наясно, че да си фаворит в началото на всяка кампания не винаги е предимство.

Одобрението на Тръмп може да доведе до обратен ефект. При нормални обстоятелства подкрепата на американския президент би била отличен катализатор за кампанията. Джонсън, който все по-често е наричан „британският Тръмп” обаче не може да си позволи да изглежда по-различно, ако иска да спечели лидерска позиция сред консерваторите.

Според мнозина, Джонсън е човекът, който е повлиял най- силно на желанието за напускането на Великобритания на Европейския съюз. Затова той е харесван от привържениците на Брекзит и недолюбван от противниците му.

Джонсън със сигурност е наясно, че който и да заеме поста на Мей, ще трябва да опита да обедини страната, която е силно разделена заради Брекзит.

Във видео, което той пусна в социалните мрежи, се вижда как говори с хора от различни етноси и политически разбирания, като ги агитира за обединение на Великобритания. Това е много далеч от разбиранията на Тръмп за правене на политика.

Името на Джонсън обаче е познато на света не само по добри поводи. Богатият му списък с противоречия включва, например, хитовата му поема за Реджеп Ердоган, в която той описва как турския президент прави секс с коза.

Борис Джонсън

Бившият кмет на Лондон беше критикуван за изказването си, че британски гражданин, лежащ в ирански затвор за шпионаж, е бил в страната да учи хората на журнализъм. Иранското правителство реагира яростно на това изказване и го използва като доказателство срещу задържания.

Фактът, че толкова противоречива личност е фаворит за следващ министър-председател, е малко изненадващ.

 Но това очевидно няма значение. След референдума, Джонсън стана най-разделящата политическа фигура в страната. Привържениците на Брекзит го считат за герой, а противниците го обвиняват, че се е добрал с лъжи до победата и че е в основата на хаоса, в който се намира страната.
Още през октомври повечето депутати от консерваторите обявиха, че марката „Борис Джонсън” е прекалено токсична и вече не е опция да замени Мей, когато моментът настъпи.

Тереза Мей и Борис Джонсън

Скандалният политик не разделя мненията само във Великобритания.

Елитът на Брюксел, с когото Обединеното кралство води преговори за Брекзит, припомня времето, когато Джонсън работеше като журналист там и отразяваше новините за Европейския съюз със съмнителни статии.

Това, в комбинация с постъпките му след референдума, означава, че е малко вероятно той да бъде възприет като надежден партньор в преговорите от страна на властта.

Защо обаче Джонсън е фаворитът на консерваторите?

Много неща са се променили от октомври насам. Първо, сделката на Мей за Брекзит е почти в историята и нейното управление приключва. Брекзит не беше осъществен, което означава, че редица опции са отново на масата. За много консерватори това е перспективата за по-твърд Брекзит, или дори напускане на ЕС без сделка – нещо, което Мей в крайна сметка не желаеше да направи.

Тези, които подкрепят Брекзит смятат, че Джонсън няма да бърза с искането за разширението му. И още нещо – те считат, че Европейският съюз вярва, че Джонсън ще направи това.  Според тях „британският Тръмп” е единственият консерватор, който е достатъчно харизматичен, за да се хвърли в тежките изборни предизвикателства, пред които е изправена страната в момента.

Опозиционната партия на Джереми Корбин се опитва да проведе избори, като счита, че консервативната партия е в нокдаун и ще бъде лесна за отстраняване. Осен това консерваторите са изправени пред нова електорална заплаха в лицето на новата партия „Брекзит” на Найджъл Фараж. Колкото по-дълго Брекзит не се случи, толкова по-голяма подкрепа ще получи тази нова формация.

Това определено е риск. Консервативната партия е силно разделена и мнозина от членовете й вярват, че Джонсън не е подходящият човек за поста. Някои от неговите съпартийци го смятат за ненадежден и мързелив.

Борис Джонсън

Да бъдеш популярен сред членовете на консерваторите е много по-различно от това да бъдеш популярен в страната като цяло – особено сред останалите избиратели. Това може да се отрази лошо на консерваторите и в крайна сметка да предаде ключовете на „Даунинг стрийт“ 10 на Корбин – човек, когото смятат за риск за националната сигурност.За тяхно съжаление обаче, те нямат много други подходящи варианти.

 

Заб: Заглавието е на „Екип нюз“.