Начало Водещи Заплатите в София изпреварват значително тези в другите райони на страната

Заплатите в София изпреварват значително тези в другите райони на страната

54
пари, левове, заплата
Снимката е илюстративна

Заплатите в София изпреварват значително тези във всички други райони на страната. Това показват последните данни на Националния статистически институт.

Данните отчитат, че средната брутна заплата в София през март достига 3231 лева – стойност, до която не се доближава нито един друг град у нас.

Във Варна, където пазарът на труда също е динамичен, заплатите са до 2078 лева. Сравнително високи са и възнагражденията в София област и Враца.

На другия полюс обаче са райони като Благоевград, Смолян и Хасково, където брутните заплати са около 1500 лева.

Икономистите казват, че в София заплатите остават много по-високи, отколкото във всички други региони на страната, защото най-високо платеният сектор –информационните технологии, е съсредоточен предимно в столицата.

„Тук са и централите на големите компании, които оперират в цялата страна. Да речем търговските вериги, големите бензиностанции, които също са с големи заплати. Другото много важно нещо е финансовият сектор – той на практика е целият в София. Те също са с много високи заплати“, коментира пред бТВ Адриан Николов, икономист от Института за пазарна икономика.

Сред другите райони с високи заплати се откроява Враца, където заради работещите в АЕЦ „Козлодуй“ и средната заплата е висока.

Във Варна по-високите доходи експертите обясняват с добре развит сектор на услугите и туризма. Региони като Смолян и Хасково са с по-ниски заплати, тъй като много ат хората оттам работят в Пловдив и Стара Загора.

В Благоевград пазарът на труда е повлиян от закриването на големи предприятия и така регионът остава на опашката по брутни заплати.

Прогнозите са, че сериозни промени на пазара на труда по региони не се очакват и София ще остане с по-високи заплати.

„Тя ще продължава да бъде магнит, тъй като заплатата в София минус наем продължава да бъде по-висока, отколкото в най-слабите области“, посочи Виолета Иванова от КНСБ.

Така цените на наемите и на имотите ще останат високи заради голямото търсене, отичат икономистите.

Още новини от деня – четете тук