Начало Свят Задава ли се нова „Карибска криза“?

Задава ли се нова „Карибска криза“?

89
Кубинци наблюдават пристигането на руска фрегата на пристанището в Хавана Снимка: АП
Кубинци наблюдават пристигането на руска фрегата на пристанището в Хавана
Снимка: АП/БТА

Руският кораб „Адмирал Горшков“ и ядрената подводница „Казан“, съпътствани от влекач и петролен танкер, акостираха в Куба в сряда за петдневно престой. Това действие се разглежда като демонстрация на сила от страна на Русия, на фона на напрежението около инвазията на Украйна.

Гледачи, рибари и полиция бяха присъствали по крайбрежния булевард Малекон в Хавана, за да посрещнат руския флот, влизащ в пристанището на града. Някои от тези, които присъстваха, споделиха, че никога преди не са видели подводница да влиза в залива на Хавана.

Куба, като дългогодишен съюзник на Русия, приветства пристигането на корабите с салют от 21 оръдия, а руските дипломати развяваха малки руски знамена и правеха селфити на фона на пристанището.

Руска подводница навлиза в пристанището на Хавана, Куба

Преди пристигането си в Куба, четирите руски кораба проведоха обучение по „високоточни ракетни оръжия“ в Атлантическия океан.

Подводницата и фрегатата разполагат с хиперзвукови ракети „Циркон“, крилати ракети „Калибър“ и противокорабни ракети „Оникс“, съобщи руското министерство на отбраната. Екипажите участваха в тренировки по използването на високоточни ракетни оръжия, използвайки компютърни симулации за морски цели, отбелязвайки противник на разстояние от над 600 км, каза Министерството на отбраната на Русия.

Американските военни дислоцираха кораби и самолети, за да наблюдават военните учения на Русия в Атлантическия океан и Карибите, след като следиха руските кораби, преминавайки през Атлантическия океан на път за Куба. Сред тях бяха USS Truxtun, USS Donald Cook и кораба на бреговата охрана USCGC Stone. САЩ дислоцираха и разузнавателен самолет P-8 Poseidon, който да кръжи над руските кораби. Канада също участва със средства за наблюдение на дейността, каза служителят.

Разполагането на руския флот толкова близо до САЩ идва след позволение от страна на Вашингтон и западните съюзници на Украйна за използването на оръжия срещу цели в Русия. Това се случва във връзка с руската атака срещу Харков и липсата на бойни части и боеприпаси.

Хавана се намира само на 160 км от Кий Уест във Флорида, където САЩ имат военновъздушна база.

„Военните кораби напомнят на Вашингтон, че е неприятно, когато противник се намесва толкова близо до вашата територия. Това сигнализира на приятелите на Русия в региона, включително антагонистите на Америка – Куба и Венецуела, че Москва е на тяхна страна“, каза Бенджамин Гедан, директор на програмата за Латинска Америка в Wilson Center, като наблегна, че Западът се вмешва в украинската война.

Куба заяви, че посещението на руските кораби е стандартна практика за военноморски кораби от страни, с приятелски настроени към Хавана, и че флотът не носи ядрени оръжия.

САЩ, които омаловажават разполагането на руските кораби в Куба, изразиха, че това е рутина. Съветникът по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви на репортерите, че такива военни учения са нормални.

„Видяхме подобни неща преди и очакваме да видим още такива. Няма причина да търсим конкретни мотиви за това,“ каза той.

Съливан посочи, че няма доказателства, че Русия е прехвърлила ракети в Куба, но САЩ ще бъдат бдителни.

„Не и още един октомври 1962 г.“

По време на Студената война, Куба беше важен съюзник на СССР, когато Москва изпрати балистични ракети в Куба в отговор на разполагането на американски ракети в Турция, като почти доведе до ядрена война.

След разпадането на Съветския съюз, Куба продължава да поддържа добри отношения с Русия, а през 2022 г. двете страни засилиха връзките след срещата между кубинския президент и руския президент.

Отношенията на Хавана с Русия се провеждат преди всичко поради икономически нужди, тъй като Куба се бори с недостиг на основни неща като храна, лекарства и гориво. Важно е да се отбележи, че САЩ поддържат икономическо ембарго върху Куба от 1960 г.

„Това не е повторение на октомври 1962 г. Времената са различни. Куба става все по-зависима от Русия поради липсата на икономическо развитие,“ споделя експерт по латиноамериканската политика.

През март Русия достави 90 хиляди метрически тона петрол на Куба, за да облекчи недостига на гориво. Също така спомогна за проекти на Хавана в различни области като производство на захар, инфраструктура, възобновяема енергия и туризъм.

Очаква се руските кораби да останат в Хавана до 17 юни, да присъстват в региона цяло лято и може би да посетят и Венецуела.

Източник: „Ал Джазира“, Си Ен Ен

Още международни новини – четете тук