Начало Водещи Забраняват „Макдоналдс” край исторически обекти в Рим

Забраняват „Макдоналдс” край исторически обекти в Рим

1272

Властите в Рим се борят с масивен наплив от туристи, които, макар да носят значителна сума пари, представляват заплаха за запазването на исторически обекти и за обществения ред, което доведе до приемането на редица нови ограничителни мерки, информира Спутник.

Отмениха разрешителното на американската верига за бързо хранене „Макдоналдс” да строят ресторанти в близост до баните Каракала, известен исторически обект в столицата на Италия, съобщи CNN в сряда.

„Вече изразих противопоставянето си за изграждане на „Макдиналдс” в археологическата зона Каракала Терме“, написа министърът на културата на Италия Алберто Бонисоли във Фейсбук. „Информирам ви, че културното министерство е отнело разрешителното им.“

Промяната беше приветствана от кмета на Рим, Вирджиния Раги.

„Ние продължаваме напред с министъра на културата, за да спрем строителството на ресторанти от веригата за бързо хранене в археологическата зона на баните Каракала“, написа тя в Туитър. „Чудесата на Рим трябва да бъдат защитени.“

Има почти 580 ресторанта „Макдоналдс” в Италия. Тя е четвъртата по брой такива заведения в ЕС, след Германия, Франция и Обединеното кралство. Четиридесет от златните арки на „Макдоналдс” са разположени в Рим, който през последните години посреща огромен наплив от туристи.

В резултат властите в Рим бяха принудени да приемат редица мерки, насочени към ограничаване не само на туристите, но и на тези, които се стремят да извлекат лесна печалба от тях. Наскоро въведеното законодателство забранява на баровете да продават алкохол между 2 сутринта и 7 часа сутринта, докато всеки, хванат с алкохол на публично място след 22 часа, подлежи на глоба. Друг закон забранява на местните жители да се обличат като римски легионери и да се снимат с туристи срещу заплащане. Заловените при извършване на тази очарователна измама подлежат на огромна глоба от 450 евро.