Начало Свят Забрана за безпилотни тестове след убитата от Uber жена

Забрана за безпилотни тестове след убитата от Uber жена

715
Сподели

Няколко правозащитни организации в САЩ започват кампания за забрана на пътните тестове на самоуправляващи се автомобили, след като снощи автопилот на Uber блъсна и уби 49-годишна жена в град Темпе, Аризона.

Първата в историята жертва на безпилотен автомобил е Елейн Херцберг, пише Automedia. Полицията в Темпе опроверга първоначалните информации, че жената е карала колело в момента на удара, и уточни, че тя просто е пресичала улицата, тикайки велосипеда си.

Притежаваното от Uber Volvo XC90 е било в автоматичен режим в момента на злополуката, не е известно защо водачът зад волана, някой си Рафаел Васкес, не е успял да се намеси и да претоврати удара. Колата се е движела с около 65 км/ч. Жената е пресичала извън маркираната пешеходна пътека.

Засега не е ясно кой ще бъде обвиняем за инцидента – Васкес или компанията Uber. Главният изпълнителен директор на фирмата Дара Хозровшахи заяви, че ще окаже „пълно съдействие“ на разследващите. Междувременно изпитанията с безпилотни машини са прекратени до второ нареждане.

Забрана за безпилотни тестове след убитата от Uber жена?

„Ясно е, че този инцидент има потенциала сериозно да промени обществените нагласи към автономната технология, и затова властите, регулаторите и индустрията трябва да подходят изключително внимателно към него“, коментира Акшай Ананд, анализатор в Kelley Blue Book, пред USA Today.

“Нужен е безусловен мораториум върху всякакви тестове на роботизирани коли по обществените пътища, докато всички детайли около тази трагедия не станат публично достояние“, заяви Джон Симпсън, директор по технологичните проекти на могъщата организация за защита на потребителите Consumer Watchdog. Според него Аризона била „Дивият запад на роботизираното тестване“, без на практика каквито и да било регулации в тази област. „Тъкмо затова Uber и Waymo тестват тук. Когато няма шериф в града, стават убийства“.

Забрана за безпилотни тестове след убитата от Uber жена?
Шефът на Uber Дара Хозровшахи, който замени на поста скандалния Травис Каланик

Други анализатори се усъмниха доколко технологията на Uber е готова за пътни изпитания. Компанията, която губи пари с рекордни темпове, е под силен натиск от инвеститорите да се наложи като пионер в новите технологии. Но не е ясно доколко ги притежава. Немалка част от ноу-хауто на Uber в тази област дойде с привличането на главен инженер от конкурента Waymo – поделението за автономно шофиране на Google. Waymo даде Uber под съд за кражба на патентовани технологии и се стигна до извънсъдебно споразумение, което според някои наблюдатели забранява на Uber да полза част от придобитите технологии.

Други компании, работещи в тази област, като BMW и групата Renault-Nissan, твърдят, че сегашното състояние на технологиите не позволява пълна автономност. „За да се предвидят всички вероятности на пътя, е нужна огромна изчислителна мощ – която днес се побира в сървър с височина два метра„, обясни пред Automedia.bg Клаус Фрьолих, директорът на BMW по развойната дейност. „Ще ни трябва не следващото, а по-следващото поколение чипове на Intel, за да го постигнем в преносими размери“. От BMW очакват да са готови с прословутото пето ниво на автономност (без шофьор) през 2021 година. Renault смята да пусне такава технология година по-рано.

Коментари