Начало България Жълт код заради обилни валежи е обявен в 11 области на страната

Жълт код заради обилни валежи е обявен в 11 области на страната

1252

Облачността в понеделник ще е значителна, съобщиха от НИМХ-БАН. От запад ще започнат валежи от дъжд, които до вечерта ще обхванат западната половина на страната.

В Източна България ще се усили югоизточният вятър, а вечерта от северозапад, с умерен вятър ще започне да нахлува студен въздух.

Максималните температури ще са в широки граници – от 13-14° в западните райони, до 23-24° на места в Източна България. През нощта валежите ще обхванат и източната половина на страната. В Централна България ще са значителни.

С преминаването на циклон през Балканския полуостров, атмосферното налягане в страната значително ще се понижи.

Над планините ще е облачно, около обяд в масивите в Западна България ще започнат валежи от дъжд, на височина над 2500 метра ще преминават в сняг. В отделни райони ще прегърми. Ще духа умерен до силен южен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра – около 6°, като по-топло ще се задържи над източните райони.

Над Черноморието ще преобладава облачно време, без валежи. Около обяд ще има и временни разкъсвания на облачността. Ще духа умерен до силен югоизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 17°-19°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Жълт код за опасно време е обявен в 11 области, намиращи се предимно в Западна и Централна България – Видин, Монтана, Плевен, Враца, Ловеч, София, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик.
На 23.10.2017 г. се очакват валежи от дъжд със сумарни количества за денонощието между 10 и 30 л/кв.м, локално до 40 л/кв.м. Валежите ще продължат и след полунощ.