Начало Анализ Жордан Бардела: 28-годишният „капитан“ на френската крайнодясна партия

Жордан Бардела: 28-годишният „капитан“ на френската крайнодясна партия

74
Жордан Бардела: 28-годишният „капитан“ на френската крайнодясна партия

Жордан Бардела, лидерът на крайнодясната партия, който нанесе съкрушително поражение на алианса на президента Еманюел Макрон на европейските избори, е самоуверен 28-годишен мъж, приветстван от поддръжниците си като политически феномен, но определят от критиците му като „лишен от съдържание“.

Бардела, израснал с един родител, през 2022 г. официално става лидер на антиимигрантската партия „Национално обединение“ (RN) само на 27-годишна възраст, но притежава комуникационните умения на зрял политик.

RN, с Бардела начело на листата си, получи двойно повече гласове от центристкия алианс на Макрон на изборите за Европейски парламент – което накара Макрон да обяви по телевизията, че разпуска парламента и свиква предсрочни избори на 30 юни.

„Франция е произнесла присъдата си и няма обжалване“, заяви Бардела, като по-рано призова Макрон да свика избори.

„Нашите сънародници изразиха желание за промяна, но и път за бъдещето“, каза той пред поддръжниците си, като добави, че резултатът показва „решимостта на нашата страна Европейският съюз да промени посоката си“.

„Това е вятър на надеждата и е само началото“, каза той, описвайки Макрон като „отслабен президент“.

Не е срещу Европа 

Бардела пое ръководството на RN от Марин льо Пен, която се опитва да отърве партията от расисткия и антисемитски отпечатък, оставен от нейния баща и съосновател на партията Жан-Мари льо Пен.

Льо Пен, която зае второ място на последните два президентски избора, остана лидер на партията в парламента и до голяма степен се очаква да се кандидатира отново през 2027 г.

Но нейният харизматичен наследник, която има 1,2 млн. последователи в TikTok, се оказва основен актив в привличането на все по-млада публика да гласува за партията.

Льо Пен даде знак, че ще бъде министър-председател, ако спечели битката за Елисейския дворец през 2027 г. Но в RN се чуват гласове, че младият възходящ политик може да бъде дори по-добър кандидат от своя ментор. 

Внимателно подбраната история на Бардела допринесе за изглаждането на имиджа на RN, която Жан-Мари Льо Пен някога ръководеше от замък в богат град западно от столицата.

Лидерът на RN през 2022 г. сподели подробности за детството си на осмия етаж на мизерен блок в обхванатия от престъпност район Сена-Сен-Дени, североизточно от Париж.

По време на кампанията Бардела беше широко смятан за победител в телевизионен дебат срещу малко известната водачка на партийната листа на Макрон Валери Хайер.

Очевидно изнервен от възможностите на Хайер във формат „глава срещу глава“, министър-председателят Габриел Аттал се изправи срещу Бардела в дебат на 23 май и успя да окаже значителен натиск върху шефа на RN по отношение на Европа.

Атал се опита да обрисува Бардела като лидер на партия без съдържание, която няма сериозен интерес към Европа и има визия за „обръщане към себе си и край на Европейския съюз“.

Бардела се противопостави: „Аз не съм против Европа. Аз съм против начина, по който Европа функционира сега.“

Капитане, о, капитане 

Критиците на Бардела го обвиняват, че прекарва твърде много време в усъвършенстване на публичния си имидж и недостатъчно в изучаване на важни политически въпроси.

Крайнолевият европейски депутат Манон Обри го определи като „призрачен депутат“, тъй като през последните пет години често не се е появявал в залата на Европейския парламент.

И възходът му не мина съвсем без противоречия.

През януари френски телевизионен репортаж твърди, че е използвал анонимен акаунт в Twitter, за да споделя расистки послания, когато е бил местен избираем служител – твърдения, които той категорично отрича.

Един пост от 2017 г. от акаунта „RepNat du Gaito“ включва неприлично изображение, осмиващо Тео Лухака, млад чернокож мъж, който през същата година получава тежки анални наранявания от полицейска палка, се казва в доклада на France 2.

През януари френският съд даде на трима полицаи условни присъди по делото, което е рядко срещан случай на полицейска бруталност, стигнал до съда.

Бардела не е направил революция в системата на убежденията на партията, посочват експертите, но той все още придава на партията си младежко излъчване.

Още международни новини – четете тук