Начало Любопитно Житният режим на Дънов: Отново е време е да пречистим тялото и...

Житният режим на Дънов: Отново е време е да пречистим тялото и духa

1703
Дънов

Февруари дойде, време е за режима, завещан от учителя Петър Дънов на неговите ученици преди около 80г. С житния режим изчистваме тялото си от утайките и наслояванията, натрупани от по-тежките храни на зимните месеци. Прави се през февруари, след фаза пълнолуние, когато започва разсипът на Луната. За 2018г. житният режим е с начало 2 февруари 2018г. (петък) и край 11 февруари 2018г., (неделя).

Житният режим е замислен да бъде провеждан, когато природният годишен цикъл клони към завършек, преди точката на пролетното равноденствие да отбележи началото на астрологичната Нова година – 21-22 март. (Точката на равноденствието е на 21, но в много култури се празнува датата 22, вероятно заради особената нумерологична тежест на това число.)

Как се прави?

Житният режим трае 10 дни. Всеки ден се изяждат 100 грама жито, добре измито и накиснато от предишната вечер във вряла вода и оставено да престои така в термос, или леко сварено от вечерта. Житото трябва да е омекнало, може и разпукнато, но не много сварено.  Житото не бива да бъде покълнало. Разпределя се на три порции и се изяжда много бавно, при добро и спокойно дъвкане. Препоръчително е всяка хапка да се дъвче около 100 пъти. Освен житото могат да се приемат по желание до 3 ябълки на ден, до 9 ореха и по 3 лъжици мед.

Пие се обилно вода, без ограничения, около 2 литра литра дневно. Най-добре е да е топла и преварена, тъй като сама по себе си тя има силно пречистващо и енергизиращо действие.

Необходими продукти:

– 1кг жито (пшеница, лимец, спелта и др.)

– 30 бр. ябълки (по 3бр. на ден)

–  90 ореха (по 9 ореха на ден)

– мед

– Трапезна вода (по 2л на ден)

Ден 10:

На десетия ден на обяд се прави „ангелска супа“. Тя се състои от литър и половина леко подсолена вода, три цели обелени картофа, няколко стръка нарязан магданоз, черен пипер, лук или праз. Това е храната за целия ден и евентуално и за следващия, след което идва захранване с плодове, прости растителни храни без подправки, хляб.

Този житен пост се спазва само в случай, че човек е бодър и радостен, че се чувства добре и е готов за своето духовно и телесно пречистване. На втория или третия ден може да изживеете „лечебна криза“, свързана с чувство на глад и главоболие. Те се превъзмогват с консумацията на една-две чаши преварена вода, мед и орехи. Съкратете режима, ако не се чувствате добре, докато го спазвате.