Начало Новини Жителите на Подгорица избират днес местен парламент

Жителите на Подгорица избират днес местен парламент

34
Жителите на Подгорица избират днес местен парламент

В столицата на Черна гора Подгорица днес се провежда предсрочeн вот за местна власт, изходът от който изглежда изключително неясен.

„Тези избори се определят като най-непредвидимите, защото няма силна и самостоятелна партия,“ коментира за БТА Невенка Вуксанович, директор на Центъра за демокрация и човешки права в Подгорица.

Общо 13 партии и коалиции ще се борят за гласовете на близо 146 000 души, които имат право на глас в Подгорица.

По думите на Вуксанович обаче проучвания показват, че гражданите нямат цялостна представа колко кандидата има, колко партии, какви решения се предлагат в кампаниите и не могат да направят ясна разлика между всички политически актьори на местната сцена.

„Разнообразието от политически партии и листи показва, че нямаме друг политически субект, който да се изправи самостоятелно и да спечели,“ каза тя.

По думите й кампанията се характеризира с припокриване на идеи и „рециклиране“ на обещания от предишни предизборни кампании, които не са били изпълнени.

Вуксанович очаква, че много хора няма да отидат да гласуват, особено младите, тъй като “не са се разпознали в предизборните кампании” и тези кампании не предлагат отговори на социални въпроси, важни за младите хора. 

В Подгорица живее една трета от населението на Черна гора, което наброява около 620 000 души.

Предишните избори в черногорската столица бяха преди близо две години. Тогава Демократическата партия на социалистите (ДПС) на бившия президент Мило Джуканович изгуби местната власт след 24 години и управлението на Подгорица премина в ръцете на Движение Европа сега (ДЕС), проруския и просръбски Демократичен фронт и движението УРА.

След разногласия с премиера Милойко Спаич президентът Яков Милатович напусна през февруари управляващата партия ДЕС, която двамата основаха през 2022 година.

Заради този разрив ДЕС изгуби част от градските си съветници и мнозинството се разпадна. През юли подкрепящите Милатович с помощта на опозицията съкратиха мандата на местния парламент и бяха насрочени нови избори.

В черногорското правителство влизат ДЕС, Демократите и двете партии от разпадналия се Демократичен фронт, както и просръбската Социалистическа народна партия, Бошнячката партия и албанските партии.

ДЕС на премиера Спаич и Демократите се явяват на изборите с обща листа „Още по-силно – д-р Саша Муйович“.

Течението от ДЕС, подкрепящо президента Яков Милатович, основа „Движение за Подгорица“ и се явява на изборите в коалиция с движението УРА на бившия премиер Дритан Абазович, като листата носи името на президента – „За по-добра Подгорица – Яков Милатович“.

Най-голямата опозиционна партия ДПС излиза самостоятелно на изборите с листа под наслов „С думи и дела – д-р Нермин Абдич“.

По думите на Невенка Вуксанович днешните избори се характеризират с ясен сблъсък между премиер и президент, които излизат извън функциите си и не действат в интерес на гражданите, а в интерес на партиите си.

“Това е пример, който практиката трябва да помни като неадекватен и чрез изборна реформа да стане невъзможно такова поведение”, каза ръководителката на Центъра за демокрация и човешки права.

Избирателните секции в черногорската столица днес ще бъдат отворени от 7:00 часа местно време (8 часа българско време) до 20:00 часа местно време.

Местният парламент има 58 членове, а мнозинството в него предлага кандидат за кмет на Подгорица.

Според Невенка Вуксанович въпреки създалата се ситуация с властта в черногорската столица на национално ниво няма да се стигне до предсрочни избори. 

„Не е реалистично да се очакват извънредни парламентарни избори, тъй като ще бъдат постигнати коалиционни споразумения и ще бъде учредена власт. Може да се очаква по-дълъг времеви период за постигане на тези споразумения, но тези споразумения и отношения все пак ще бъдат постигнати,“ смята Вуксанович.

По думите й промените в правителството от това лято показват някаква степен на стабилност, каквото изискване има и ЕС.

„Стабилността идва от факта, че интересите на голям брой партии са удовлетворени“, казва в заключение Вуксанович.