делфини
Снимка: WDC

Делфините в река Амазонка показват тревожни нива на замърсяване главно заради незаконно промиване за злато, казват природозащитниците.

Изследователите измерили нивата на замърсяване при 46 от тези големи сладководни същества, известни с дългите си муцуни, подобни на бутилки, в големи басейни на Бразилия, Боливия, Колумбия и Перу.

Всички те имали известна степен на замърсяване с живак и в повече от половината нивото било високо, каза Марсело Оливейра от бразилския клон на Световния фонд за природата, една от няколко НПО, извършили проучването.

Казва се, че незаконното промиване за злато, при което живакът се използва за отделяне на благородния метал от други минерали, представлява реална заплаха, особено в река Ориноко, протичаща през Колумбия и Венецуела.

Но „златната треска“ не е единственият проблем, каза Оливейра.

„Живакът съществува естествено в Амазонка, но се разпространява във водата заради обезлесяването и горските пожари и се просмуква в хранителните вериги на делфини и риби“, каза Оливейра.

Високите нива на живак в речните делфини също представляват сериозна заплаха за близо 20 милиона души, които живеят в района на Амазонка и в крайна сметка ядат заразена риба.

„Живакът може да остане в хранителната верига до 100 години. Това е основен проблем“, каза Оливейра.

предишна статияДженифър Лопес и годеникът ѝ ще хранят цяла година едно училище
следваща статияВремето остава хубаво и топло