Начало Водещи Ето кой плод съдържа най-много витамин С

Ето кой плод съдържа най-много витамин С

209
плодове
Снимката е илюстративна

Кивито е неоспоримият шампион в съдържанието на витамин С сред плодовете, и то в по-голямо количество отколкото цитрусовите. Той също така е източник на витамини К, Е, фолати, калий, калций, желязо, фосфор и други минерали. Aнтиоксидантите в кивито имат противовъзпалителен ефект.

Консумацията на киви може да помогне в борбата с астматични пристъпи, като същевременно е полезно за червата, благодарение на богатото съдържание на фибри. Два кивита на ден могат да помогнат за намаляване на нивата на лошия холестерол и триглицеридите, което намалява сърдечносъдовия риск и риска от сърдечносъдови инциденти, съобщава Дарик.

Кивито е полезно и за зрението, тъй като съдържа лутеин и зеаксантин, които са мощни антиоксиданти, борещи се с мастните натрупвания в артериите и намалявайки риска от образуване на тромби. Освен това, кивито включва ензима актинидин, който улеснява разграждането на месото и е полезен за костите поради високото съдържание на витамин К.

Кивито е също така естествен източник на фолиева киселина и може да помогне за намаляване на болката в стомаха, а също така е полезно за заспиването и за здравето на бебетата, предотвратявайки неврални дефекти и изкривявания на гръбначния стълб.

Още любопитни новини – четете тук