Начало Коментар Ето кои тръгнаха срещу Пеевски и останаха лоялни към Доган

Ето кои тръгнаха срещу Пеевски и останаха лоялни към Доган

74
Бруталният отговор на Путин на въпроса: „Докъде се простира Русия?“
Делян Пеевски и Джевдет Чакъров
Снимка: БТА архив

ДПС се разцепи. 15 депутати останаха лоялни на почетния лидер Ахмед Доган, вместо да последват волята на Делян Пеевски. Те отказаха да подкрепят кабинет на ГЕРБ, а Пеевски им отговори със заплаха. Сред тях има висши партийни кадри, но и дебютанти в парламента. Кои са те и какво знаем за тях?

„Видяхме, че има 30 евроатлантически депутати ДПС. И те ще бъдат депутати.“

Думите са на санкционирания за корупция от САЩ и Великобритания съпредседател на движението Делян Пеевски, изречени секунди след като парламентарната му група се разцепи и предложеният от ГЕРБ кабинет на Росен Желязков беше отхвърлен от мнозинството в парламента. 30 депутати от ДПС го подкрепиха, но други 15 отказаха.

На фона на започналата чистка в движението след изборите на 9 юни и смените на областни управители в райони, доминирани от партията, изказването на Пеевски прозвуча като заплаха към онези, които му се противопоставят. Ако тези 15 депутати бъдат изключени от групата на ДПС, от втора сила в парламента движението ще стане четвърто по численост. Тогава няма да получи втория мандат за съставяне на кабинет, а той ще отиде в ПП-ДБ.

След изборите Пеевски непрестанно повтаряше, че ДПС ще подкрепи правителство с първия мандат на ГЕРБ. В сряда обаче един от току що низвергнатите кадри на движението – дългогодишният депутат Рамадан Аталай, пръв заговори публично за разрив между Пеевски и почетния лидер на партията Ахмед Доган. И каза, че Доган е наредил на депутатите си да не подкрепят проектокабинета „Желязков“.

Така се стигна до безпрецедентно разцепление във вота на парламентарната група на ДПС. Кои са 15-имата, които тръгнаха срещу волята на Пеевски, и какво знаем за тях?

Лидер срещу лидер и още петима от ръководството
Малко след края на заседанието на Народното събрание стана ясен списъкът с всички депутати на ДПС, които отказаха да подкрепят кабинета „Желязков“, подредени по азбучен ред:

Ализан Нихат Яхова
Анджей Веселинов Джандев
Валентин Йовков Тончев
Джевдет Ибрям Чакъров
Джейхан Хасанов Ибрямов
Едис Рухиев Даудов
Ешереф Кязим Ешереф
Левент Орхан Мемиш
Мехмед Реджеб Салим
Севим Исмаил Али
Тимур Ахмедов Халилов
Фатме Хасан Рамадан
Хабибе Кязим Расим
Хайри Реджебов Садъков
Юсеин Хасанов Вейселов
Най-знаковата фигура сред тях е съпредседателят на движението Джевдет Чакъров. Той беше избран да съвместява този пост заедно с Пеевски през февруари. Това се случи по лично предложение на Доган на фона на непотвърдените официално слухове, че сред избирателите на ДПС зрее недоволство срещу номинацията на Пеевски.

При избора им стана ясно, че Чакъров ще отговаря за отношенията с Турция, международните връзки и „традиционните“ избирателни райони на движението – тоест тези с компактно турско и мюсюлманско население. На Пеевски бяха възложени парламентарната дейност на ДПС и повишаването на подкрепата в „нетрадиционните“ райони. И той пое тази роля – до степен да оставя впечатление, че е единствен начело на партията.

Чакъров е член на ДПС от края на 90-те години на миналия век и е депутат в общо дванайсет парламента от 2001 г. досега. Между 2005 и 2009 г. е министър на околната среда и водите при управлението на т.нар. Тройна коалиция, съставена от БСП, НДСВ и ДПС с премиер социалиста Сергей Станишев.

Коментарът е публикуван в Свободна Европа. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.