Начало Спорт Ето каква премия ще получат от държавата олимпийските шампиони Рамазанов и Новиков

Ето каква премия ще получат от държавата олимпийските шампиони Рамазанов и Новиков

144
Новиков и Рамазанов Снимка: Дарик
Новиков и Рамазанов
Снимка: Дарик

Магомед Рамазанов и Семен Новиков, които триумфираха на олимпийските игри в Париж, ще бъдат възнаградени с по 250 000 лв. от страната.

Също така днес те получиха по 20 000 лв. от един от партньорите на федерацията – „Асет Банк“ и „Асет иншуърънс“ в офиса на трезора. За своята успешна представа във френската столица двамата спортни герои бяха поздравени от ръководството на федерацията Румен Сираков и Милен Драгневски. Рамазанов спечели злато в свободния стил след 28 години, а последният български шампион беше Валентин Йорданов в Атланта през 96-та.

Новиков прекъсна серия от 24 години без злато при класическите борби след триумфа на Армен Назарян в Сидни 2000. И двамата легенди бяха присъствали на церемонията наравно с настоящите олимпийски шампиони.

„Валентин Йорданов и аз имаме сходна съдба. Той също искаше да се откаже от спорта на 31 години, но реши да продължи, докато не спечели олимпийска титла. Така той се бореше до 36 години. Бе много техничен борец с много приеми, които аз не мога да използвам, защото са слабост за мен. Често наблюдавах неговите мачове и се учех, въпреки че сме в различни категории. Той бе в по-ниска категория и не всички приеми бяха приложими към по-тежките борци. Отдавна го възхищавам, както и като човек. Винаги е подкрепял състезателите, разговарял с тях. Моят брат Рамазан вече има няколко медала и не пропуска да го поздрави, да го ободри, да си поговорят. Феновете изпитват голямо уважение към него. Легенда“, сподели Рамазанов.

„Последните дни са много емоционални. Всички показват голямо уважение към нас и оценяват постигнатото. Не се чувствам герой, въпреки цялата забележителност. Въпреки всичко успях да тренирам, не защото е нужно, а защото имам страст и тялото ми ме подтиква. Завоевах европейска титла за Украйна и сега целя да направя същото за България, а после да стана световен шампион“, сподели Новиков, цитиран от Дарик.